Plenul reunit al Parlamentului i-a acordat miercuri votul de încredere lui Gabriel Vlase, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru preluare postului de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Parlamentarii au votat pe buletine, astfel că au fost 340 de voturi "pentru" şi 31 de voturi "împotrivă", relatează News.ro.
Gabriel Vlase a fost avizat luni favorabil în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SIE.
Decizia cu privire la şedinţa comună a celot două Camere a fost luată marţi de Birourile permanente reunite. Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a exprimat susţinerea pentru numirea lui Vlase la SIE. “Domnul Vlase are susţinerea universală”, a spus Dragnea, întrebat dacă îl susţine pe Gabriel Vlase pentru funcţia de director al SIE.
De asemenea, Liviu Dragnea a spus că “doar pare că s-a tergiversat” numirea lui Gabriel Vlase la şefia SIE.
Avizul în Comisia SIE a fost dat cu 5 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", aparţinând reprezentantului USR.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis în 14 iunie o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase.
Iohannis a explicat ulterior că a ajuns la nominalizarea deputatului PSD Gabriel Vlase pentru funcţia de director al SIE după o analiză atentă şi ţinând cont de experienţa şi pregătirea acestuia. Preşedintele a precizat că a fost propunerea sa şi că Vlase a acceptat nominalizarea: ”A fost fix propunerea mea. Nu am avut niciun fel de discuţie cu PSD pe această temă”.
Gabriel Vlase este vicepreşedinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Conform CV-ului său, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii (ANI). În 2015, numele lui Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău, în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.