Gabriel Oprea sprijină nominalizarea lui M.R. Ungureanu la SIE. Social-democrații spun că e ilegală

Data publicării:
MRU -Mediafax Foto-Bogdan Maran

Mihai Răzvan Ungureanu FOTO: Mediafax Foto

„Aş vrea să discut doar strategic. Nu aş vrea să fac politică. Strategic, nu aş vrea să discut nici persoana. Am lucrat cu domnul Mihai Ungureanu. A fost prim-ministru, am fost ministrul Apărării. Aş vrea să vorbesc pur strategic, în acest context de securitate, nu aş vrea să discut tehnic. Până la urmă, a anunţat asta, strategic nici nu am ştiut, am aflat si eu pe urmă că este persoana domnului Ungureanu. Am anunţat sec, ca principiu de bază, în probleme de securitate naţională, desemnarea şefului SRI , domnul Hellvig, în desemnarea şefului SIE îl sprijin pe şeful statului. Nu aş vrea să discut politic, că trebuia sau nu trebuia, discut strategic", a spus Gabriel Oprea la Antena 3.

El a adăugat că l-a anunţat şi pe Victor Ponta de acest lucru şi că liderul PSD are încredere în el.

„Am spus ce fac eu şi l-am anunţat şi pe Victor Ponta. Trebuie să-l întrebaţi ce părere are, are încredere în mine, am bătut palma cu el, mă ţin de cuvânt(...) Avem o mare responsabilitate să le asigurăm cetăţenilor securitate, trebuie să pornim de aici, să gândim strategic, dincolo de jocurile politice", a arătat Gabriel Oprea, citat de Mediafax.

Întrebat, dacă ar avea de ales dintre Ponta şi Iohannis, pe cine ar alege, Oprea a spus: „Voi merge cu România. Proiectul politic UNPR a adus în ultimii cinci ani stabilitate economică”. Premierul interimar a adăugat însă că îl susţine pe Ponta la guvernare.

O propunere care agită spiritele. Social-democrații sunt luați prin surprindere

Mihai Răzvan Ungureanu ar putea reveni la conducerea SIE, la mai bine de trei ani după ce a demisionat pentru a prelua funcţia de prim-ministru. El a fost nominalizat ieri de preşedintele Klaus Iohannis pentru postul de director al SIE, liber din septembrie 2014, când a demisionat Teodor Meleșcanu. Propunerea preşedintelui a agitat coaliţia de guvernare. Reprezentanţii PSD susţin că nominalizarea este ilegală, deoarece trebuie discutată mai întâi în CSAT. Premierul Victor Ponta se simte păcălit de preşedinte, care nu l-a consultat.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că propunerea făcută de președintele Klaus Iohannis, care l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE, este ilegală din punct de vedere procedural.

În schimb, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE este un pas important în schimbarea majorităţii parlamentare, iar cei de la PSD au o reticenţă de a convoca plenul pentru acest lucru, dar PNL nu are nicio rezervă să convoace o sesiune extraordinară.

„Este o onoare pentru mine această nominalizare. Îmi doresc ca Parlamentul să îmi acorde încrederea prin vot”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.


Nominalizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis i-a luat prin surprindere pe social-democraţi. Ilie Sârbu spune că propunerea este ilegală pentru că nu a fost discutată în CSAT.

„Eu am vorbit cu premierul Ponta, care nu știa nimic. Acum câteva minute am vorbit, nu știe, nu a fost consultat. Ca atare, noi nu o să votăm”, a declarat Ilie Sârbu.

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele şi-ar fi încălcat promisiunea de a-l consulta înainte să facă o nouă nominalizare.

Nu m-a consultat absolut nimeni nici pe mine, nici pe vreun alt lider PSD. În cazul SRI la fel a fost. Mă rog, atunci am zis: Bun, hai să dăm un cec în alb preşedintelui Iohannis, care ne-a promis că nu va face nicio nominalizare la SIE fără să ne consulte. Ne-a păcălit, nu ne-a consultat”, a declarat premierul, miercuri seara, la România TV.

El a precizat că a discutat cu o parte dintre social-democraţi şi nimeni dintre aceştia nu va vota în favoarea lui Ungureanu, dar decizia oficială va fi luată în Biroul Permanent Naţional al PSD, condus de Rovana Plumb.

În acelaşi timp, Victor Ponta spune că fiecare partid din coaliţia guvernamentală este liber să decidă cum anume va vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Lucrurile referitoare la şefii SRI, SIE şi alte lucruri de acest gen nu au intrat în acordul de guvernare şi fiecare partid are propria independenţă”, a explicat liderul PSD.

Gabriel Oprea a anunţat deja că parlamentarii UNPR vor vota în favoarea propunerii şefului statului. Premierul interimar spusese de altfel că îl sprijină pe Klaus Iohannis cu o zi înaintea anunţării nominalizării.

Social-democrații sunt de-a dreptul înfuriați. „Cred că dorința de putere a președintelui Iohannis depășește niște limite acceptabile”, a declarat senatorul PSD Daniel Savu. „Cred că este o revanșă a domnului Iohannis pentru că Victor Ponta nu și-a dat demisia”, a adăugat el.

Deşi au grup parlamentar comun cu social-democraţii, cei 56 de aleşi ai UNPR ar putea vota altfel decât partenerii lor pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu. Un mesaj de susţinere a venit de la liderul progresiştilor înainte de anunţul oficial al Preşedinţiei:

„Îl voi sprijini pe domnul preşedinte Iohannis pe domeniul securității naționale unde intră și SIE. În momentul în care preşedintele vine cu propunerea, vom sprijini această propunere”.

Un vot diferit nu înseamnă însă o ruptură la nivelul coaliţiei de guvernare, insistă și fostul vicepremier PSD Liviu Dragnea:

- Probabil că luni o să avem o coaliție și o să vedemce iese.

- Putem vorbi de o ruptură?

- E, Doamne ferește! Nici nu ne-am întâlnit în coaliție și ne-am și rupt! Nu vedem de ce să...Nu văd nici un motiv de ruptură.

În tabăra Opoziţiei, Mihai Răzvan Ungureanu va primi un vot pozitiv, atât de la UDMR, cât şi de la minorităţi. Liberalii îl văd deja pe Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE.

„Cred că va trece prin Parlament. Eu sunt convins că vor veni voturi și din partea PSD. Sunt oameni lucizi acolo”, a spus copreședintele PNL, Vasile Blaga.

Totul depinde acum de o decizie a conducerii Parlamentului, care trebuie să convoace plenul reunit înainte ca aleşii să plece în vacanţă, la 1 iulie.

„PNL cere convocarea unui plen comun pentru luni și votarea unui șef SIE”, a anunțat senatorul PNL Cristian Bodea.

Planul de rezervă al PNL este să adune semnături de la o treime din membrii Birourilor Permanente pentru a convoca şedinţa. Însă succesul opoziţiei depinde de prezenţa celor de la Putere pentru a asigura cvorumul. 

Citiți și:

Propunerea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE clatină Puterea
Victor Ponta transmite de la distanță mesaje către UNPR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...