Mihai Răzvan Ungureanu: Este o onoare pentru mine această nominalizare. Îmi doresc ca Parlamentul să îmi acorde încrederea prin vot.
Nominalizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis i-a luat prin surprindere pe social-democraţi. Ilie Sârbu spune că propunerea este ilegală pentru că nu a fost discutată în CSAT.
Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD: Eu am vorbit cu premierul Ponta, care nu știa nimic. Acum câteva minute am vorbit cu el, nu știe, nu a fost consultat. Ca atare noi nu o să o votăm.
Daniel Savu: Cred că dorința de putere a preşedintelui Iohannis depășește niște limite acceptabile. Cred că este o revanșă a domnului Iohannis pentru că Victor Ponta nu și-a dat demisia.
Deşi au grup parlamentar comun cu social-democraţii, cei 56 de aleşi ai UNPR ar putea vota altfel decât partenerii lor pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu. Un mesaj de susţinere a venit de la liderul progresiştilor înainte de anunţul oficial al Preşedinţiei.
Gabriel Oprea: Îl voi sprijini pe domnul preşedinte Iohannis pe domeniul securității naționale unde intră și SIE. (Jurnalist: În momentul în care preşedintele vine cu propunerea, veți sprijini această propunere?) Da!
Un vot diferit nu înseamnă însă o ruptură la nivelul coaliţiei de guvernare, insistă fostul vicepremier PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea, deputat PSD: Probabil că luni o să avem o coaliție și o să vedem ce iese. (Reporter: Putem vorbi de o ruptură?) E, Doamne ferește!
În tabăra Opoziţiei, Mihai Răzvan Ungureanu va primi un vot pozitiv, atât de la UDMR, cât şi de la minorităţi. Liberalii îl văd deja pe Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE.
Vasile Blaga, copreședinte PNL: Cred că va trece prin Parlament. Eu sunt convins că vor veni voturi și din partea PSD. Sunt oameni lucizi acolo.
Totul depinde acum de o decizie a conducerii Parlamentului care trebuie să convoace plenul reunit înainte ca aleşii să plece în vacanţă, la 1 iulie.
Cristian Bodea, senator PNL: PNL cere convocarea unui plen comun pentru luni și votarea directorului SIE.
Planul de rezervă al PNL este să adune semnături de la o treime din membrii Birourilor Permanente pentru a convoca şedinţa. Însă succesul opoziţiei depinde de prezenţa celor de la Putere pentru a asigura cvorumul.