Gelu Ștefan Diaconu, fost președinte al ANAF, susține că a intrat în posesia unui mail prin care „de la cel mai înalt nivel al PSD/Guvern” s-a cerut conducerii ANAF declanșarea unor controale la marile firme de audit. Întâmplător sau nu, analiștii acestor firme au criticat, în ultimul timp, mai multe măsuri ale Guvernului PSD-ALDE.
ACTUALIZARE 16.05. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat invitându-l pe Gelu Ștefan Diaconu să „vină cu dovezi”. „Eu nu pot să urmăresc toate prostiile de pe Facebook. Să vina cu dovezi”, a spus Dragnea.
------
Diaconu arată, într-o postare pe contul său de Facebook, că mail-ul a fost trimis la începutul lunii septembrie și este adresat vicepreședintelui ANAF Bogdan Stan, cel despre care Gelu Ștefan Diaconu spune că ar fi dispus și „atacul” Direcției Antifraudă în redacțiile Rise Project și Hotnews.
„În țara lui Pablito, devenit între timp un adevărat Bashar (ați văzut cum își promovează propriile slugi la conducerea Curții de Conturi?!), orice voce critică trebuie distrusă! Un mail, transmis la începutul lunii septembrie de la cel mai înalt nivel al PSD/Guvern, solicită vicepreședintelui ANAF Bogdan Stan «analiză și (…) inițiere de acțiuni de control» la cele patru firme de consultanță care aparțin de «Big Four», adică la firmele de audit PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte”, scrie Gelu Diaconu.
Fostul șef al ANAF mai susține că, dacă va fi contrazis, va face public mail-ul „în baza căruia ANAF a turat deja motoarele”.
„După ce au fost pur și simplu ridiculizați de către toți consultanții fiscali pentru bazaconiile din programul de guvernare și după ce au adus țara pe buza prăpastiei economice, mardeiașii lui Pablito trec la amenințări fățișe”, mai scrie Gelu Diaconu. Acesta a fost demis de premierul Cioloș de la șefia ANAF ca urmare a implicării în dosarul penal deschis de DNA deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Diaconu era acuzat de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul. În februarie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, retrimiterea dosarului la DNA.
Marile companii de audit au criticat, în repetate rânduri, măsurile propuse/luate de Guvernul PSD-ALDE. Economiștii de la PricewaterhouseCoopers România, de exemplu, au atras atenția că, în urma trecerii CAS și CASS la angajați, angajatorii privați nu pot fi obligați să crească salariile brute ale angajaților, astfel încât aceștia să nu fie afectați. Similar, analiștii Deloitte au susțin că în patru din cele șase scenarii posibile, salariul net va scădea că urmare a trecerii contribuțiilor la angajat.
Critici din partea analiștilor marilor firme a atras și măsura plății defalcate a TVA.