Florin Iordache: PSD este pentru începerea urmăririi penale în cazul Bejinariu

Data publicării:
161128_EUGEN_BEJINARIU_00_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că atât acum, cât şi în viitorul Parlament PSD va vota pentru avizarea începerii urmăririi penale în cazul deputatului Eugen Bejinariu, scrie News.ro, şi a precizat că a convocat săptămâna viitoare o nouă reuniune a plenului pentru a dezbate acest caz.

161128_EUGEN_BEJINARIU_00_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Florin Iordache a spus, într-o conferinţă de presă, răspunzând la o întrebare privind punctul de vedere al PSD privind cazul deputatului Eugen Bejinariu, cercetat de DNA, că deputaţii PSD, şi în comisie, au votat pentru avizarea începerii urmăririi penale.

"Deputaţii PSD, şi în comisie, au votat pentru. Din punctul nostru de vedere nu Parlamentul este cel care face justiţie şi nu noi hotărâm vinovăţii sau nevinovăţii, de aceea am şi convocat şi săptămâna viitoare o nouă reuniune a plenului. Din păcate, luni,  nu au fost decât 130 de colegi şi trebuiau să fie minimum 177. Mai facem o încercare săptămâna viitoare, după care, din păcate, actualul Parlament nu mai lucrează şi va veni viitorul Parlament, dar rapoprtul comisiei juridice în care noi am cerut şi am aprobat începerea urmăririi penale va rămâne”, s spus Iordache.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că viitorul Parlament va începe cu acest proiect care vizează începerea şi avizează începerea urmăririi penale în cazul deputatului Eugen Bejinariu.

"Deci viitorul Parlament va începe cu acest proiect care vizează începerea şi avizează începerea urmăririi penale. În acelaşi timp, prin vocea secretarului general, Marian Neacşu, noi am cerut lui Eugen Bejinariu să-şi idea demisia, e un gest de onoare, şi până la urmă, repet, nu noi trebuier să hotărâm vinovăţii sau nevinovăţii. Vinovăţia o hotăreşte instanţa, acolo se prezintă probe, se discută punctual şi nu noi hotărâm. Dar, ca să vă închei, noi avizăm, că acum, că în viitorul parlament, noi suntem pentru avizarea începereii urmăririi penale”.

Întrebat dacă votul va fi secret, Florin Iordache a spus că votul în cazul unor persoane este secret întotdeauna precizând însă că semnalul dat în grupul PSD a fost să se avizeze pozitiv începerea urmăririi penale.

Semnalul pe care noi îl dăm la grup, că aţi văzut sunt grupuri care spun că lasă la libera conştiinţă, noi am spus foarte clar că mesajul grupului, repet recomandarea grupului este aceea de a aviza favorabil începerea uermăririi penale” a mai spus Iordache.  

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un raport pozitiv pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Eugen Bejinariu, raportul urmând să primească vot final în plenul Camerei Deputaţilor programat la ora 16.00.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri