„Domnul acesta, Ștefănuț cred că se numește (generalul Ion Ștefănuţ, n.r.), care a condus direcția antiterorism de la SRI și care a avut o părere n-aș spune dizidentă, în orice caz mai lămuritoare cu ce-ar putea să facă SRI în absența unor noi legi, definea foarte exact cele trei dimensiuni care țin de România în privința teroriștilor itineranți”, a spus Emil Hurezeanu.
„România este o țară de tranzit, este o țară de prozelitism și o țară de resurse financiare pentru rețele. Nu este o țară țintă pentru atentate, deși am auzit-o pe doamna Mungiu Pippidi: nu cred că se mai poate considera cineva complet imun, în ciuda stratului protector, mai vechi și mai nou, de care s-a bucurat România și care, într-adevăr, știm asta, ține de o perioadă mai veche, de legăturile privilegiate ale regimului Ceaușescu cu liderii arabi, inclusiv cu șefi ai serviciilor secrete care finanțau și coordonau la un moment dat în perioada dictaturilor baasiste (Partidul Baas, în principal din Siria – n.r.), nu altfel, rețelele teroriste. Și Ceaușescu era un prieten apropiat”, a subliniat jurnalistul.
„Aceste relații s-au păstrat. Avem motive să credem că România, care are o ambasadă activă la Damasc, printre puținele țări, păstrează legături destul de solide cu serviciile secrete siriene și cu alții, în zonă. Dacă asta poate fi un avantaj, nu știu. Astăzi regimul Bashar al Assad are foarte mulți dușmani, începând cu Turcia, dar și cu aceste facțiuni între care prima și cea mai periculoasă a devenit Statul Islamic”, a mai spus Emil Hurezeanu.
Comentariul jurnalistului Emil Hurezeanu a pornit de la incidentele care au avut loc astăzi în Belgia. Sediul poliției din Bruxelles a fost evacuat în această după amiază, în urma unei alerte cu bombă. De altfel, în orașul Verviers, cel puțin doi presupuși teroriști au fost uciși în cadrul unei operaţiuni contrateroriste. Operațiuni au loc și în mai multe localități belgiene, inclusiv în capitală.
Citiți și: