Elena Udrea a făcut marți seară un „sondaj ad-hoc”, pe contul de Facebook, unde și-a întrebat abonații dacă sunt de părere că președintele de onoare al Partidului Conservator va demisiona din nou, așa cum a făcut-o anul trecut, spre finalul mandatului, fapt care a antrenat mutarea dosarului I.C.A. De la instanța supremă la Tribunalul București.
„Astăzi, în sfârșit, a depus jurământul de senator Dan Voiculescu. După încercările repetate de a scăpa de dosarul penal pe care îl are în instanță prin demisia și revenirea în Parlament pentru amânarea lui până la prescriere, patronul Antenelor a hotărât să nu mai tergiverseze solemnul act și să își intre în mandatul de parlamentar. Pare deci că joaca de-a parlamentarul a luat sfârșit și ca de acum dosarul privind privatizarea ICCA (I.C.A – sic!) unde este inculpat, și-a găsit locul. Adică acolo unde se află acum conform calității de ales a lui Voiculescu, la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a comentat deputatul PDL.
„Ce părere aveti, vom avea parte de o nouă demisie a lui Voiculescu din Parlament înainte de termenul procesului din luna aprilie? Eu sunt sigură că va găsi un pretext de supărare principială pe legislativ și va deveni din nou un simplu cetățean, astfel ca dosarul său să se mai plimbe câteva luni între ÎCCJ și Tribunalul București”, a scris Elena Udrea pe Facebook.
Care este miza
Dan Voiculescu a depus azi jurământul în cadrul unei şedinţe solemne, care a debutat cu intonarea Imnului naţional.
Dan Voiculescu a câștigat alegerile din 9 decembrie pentru un loc în Camera superioară a Parlamentului, dar a invocat motive de sănătate pentru a nu depune jurământul o dată cu ceilalți aleși. Miza acestei decizii, spun specialiștii, este dosarul în care este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, care a fost mutat de la Înalta Curte de Casație și Justiție anul trecut, când și-a dat demisia din Senat, și unde a revenit o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor scrutinului din 9 decembrie.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în 2008, sub acuzaţia de spălare de bani şi mai multe fapte de corupţie în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul s-a aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde, după aproximativ 30 de termene, se afla aproape de termenul final, când Dan Voiculescu a demisonat din Senat.
În proces s-au constituit parte civilă Agenția Domeniilor Statului și statul român, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit DNA, ultima instituție s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 222,2 de milioane lei, echivalentul a aproape 60,5 milioane de euro.
Suma reprezintă prejudiciul efectiv cauzat în urma privatizării, respectiv 7,8 milioane de euro, la care a fost adăugat folosul de care a fost lipsită partea civilă în sumă de 52,7 milioane de euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.