Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, precizează că proiectul de modificare a Legii referendumului pus în dezbatere nu influenţează sub nicio formă referendumul propus de către preşedintele Klaus Iohannis.
„Pentru respectarea principiului transparenţei în actul de legiferare, am organizat miercuri, 22 martie, în cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, o primă rundă de dezbateri cu privire la o intenţie de modificare a Legii referendumului nr. 3/2000. Având în vedere că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare, consider că este vital ca astfel de dezbateri să aibă loc”, precizează Nicolicea într-un comunicat.
El menţionează că s-a pornit de la un material de lucru, un proiect de iniţiativă legislativă, pe baza căruia s-au făcut observaţii.
„Discuţiile au evidenţiat necesitatea de a clarifica anumite aspecte ce vizează această materie. Aşadar, proiectul nu este depus şi în continuare, aşteptăm observaţii şi puncte de vedere argumentate de la orice persoană”, subliniază deputatul PSD.
Eugen Nicolicea spune că, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în urma acestei prime dezbateri, doreşte să facă unele precizări.
El afirmă că ”problemele de interes naţional pot fi în continuare supuse referendumului aşa cum se întâmplă şi acum, respectiv referendumurilor cu caracter consultativ”, iar în draftul de lucru există o prevedere certă în acest sens: “la cererea preşedintelui, poporul român îşi exercită voinţa prin referendum cu caracter consultativ cu privire la probleme de interes naţional”.
”Dacă în urma dezbaterilor comisiei şi dezbaterilor din cadrul Grupului parlamentar al PSD se va agrea să se depună la Parlament acest proiect, Parlamentul îl va aproba, iar preşedintele îl va promulga, îşi va produce efectele la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Aşadar, vorbim de un orizont de timp destul de îndepărtat până la producerea efectelor. Drept urmare, nu influenţează sub nicio formă referendumul propus de preşedinte, pe care reamintesc că Parlamentul l-a avizat favorabil”, mai subliniază Nicolicea.
Deputatul PSD adaugă: ”Aş vrea să se înţeleagă foarte clar că legea trebuie pusă în acord cu prevederile Constituţiei, deciziile Curţii Constituţionale şi Codul de bune practici în materie de referendum, elaborat de Comisia de la Veneţia. Subliniez că toate aceste documente sunt obligatorii pentru toată lumea. Nu este sănătos pentru o societate ca arbitrarul să împieteze aplicarea legii”.
Nicolicea precizează că persoanele interesate pot să participe la următoarele dezbateri şi se pot adresa Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi la tel: 021.414.1155, fax 021.414.1156 şi e-mail: cp11@cdep.ro.
Patru deputaţi PSD au pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului, care prevede că nu se poate consulta poporul dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. De asemenea, preşedintele României poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ. Proiectul a generat discuţii în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Gabriel Andronache arătând că iniţiativa conţine elemente vădite de neconstituţionalitate.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că în partid nu este susţinută iniţiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atribuţiile preşedintelui României în acest domeniu, însă consideră că Parlamentul ar trebui să primească dreptul de a convoca şi el referendumuri, fiindcă are "legitimitate".