„A luat o iniţiativă de politică externă fulminantă. Există un proiect de unificare a României cu Republica Moldova, care stă pe pe acelaşi plan de interes strategic ca intrarea în NATO şi aderarea la UE. Este o declaraţie fără precedent. De fapt, s-a referit din nou la unire, prin întâlnirea în UE”, a spus Emil Hurezeanu. Potrivit acestuia însă declaraţile sunt făcute „prea târziu şi oarecum accidental, de un şef de stat, şef de stat generic vorbind”.
Emil Hurezeanu a vorbit despre situaţia României imediat de după 1990, când au fost obstacole care au ţinut de absenţa unui conţinut al relaţiilor între Bucureşti şi Chişinău care să se refere la „obsesia reîmbrăţişării ideii unirii”.
Ulterior, România a intrat într-o lungă aşteptare în tranziţia ei spre UE şi NATO, din cauza deficitului de democraţie şi voinţă politică.
Pe de altă parte, „în Republica Moldova era o euforie a obţinerii independenţei, care nu putea fi uşor pusă în eclipsă printr-un mesaj de genul: aţi scăpat de ruşi, vă luăm noi în primire”.
„România, nici atunci, nici acum nu a devenit o ţintă atrăgătoare”, a spus jurnalistul. Potrivit acestuia, ceea ce îl face acum, pe Traian Băsescu să fie mai tranşant este situaţia delicată a ultmelor zile, când „Ucraina balansează foarte periculos, îndreptându-şi privirea spre Moscova şi suprinzând întreaga lume”.