Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seară, că veniturile românilor au crescut, iar cheltuielile pe care le fac pentru acţiuni de cultură şi recreere în ultimii doi ani aproape s-au triplat. „Oamenii nu mai au grija zilei de mâine”, a spus liderul PSD, dând ca exemplu cazul mătuşilor secretarului general al PSD Codrin Ştefănescu, „foarte finuţe şi rasate”, care de câteva luni merg frecvent la restaurant împreună, nemaifiind obligate să aleagă între medicamente şi mâncare sau între mâncare şi facturi.
Liviu Dragnea a afirmat, joi seară, că veniturile românilor au crescut în ultimii doi ani.
„Cheltuielile pentru recreere şi cultură, aproape s-au triplat. Oamenii, nu toţi, dar din ce în ce mai mulţi – asta ne-a interesat să-i ducem în clasa de mijloc - nu mai au grija zilei de mâine şi îşi permit să meargă la acţiuni de cultură, îşi permit să meargă în concedii”, a spus Liviu Dragnea.
Acesta a afirmat că în turismul intern a crescut numărul cu 1,5 milioane de turişti, iar peste 4 milioane de români au plecat în concedii în afara ţării, în ultimii doi ani.
„Asta înseamnă că au avut bani, pentru că au crescut lefurile şi vor creşte în continuare”, susţine Dragnea.
Acesta a dat exemplul unor mătuşi ale lui Codrin Ştefănescu care-şi permit să meargă frecvent la restaurant în ultimele luni.
„Vorbeam cu Codrin Ştefănescu aseară, când ne întorceam de la Giurgiu, şi spunea că are nişte mătuşi, doamne foarte educate, pregătite, foarte finuţe şi rasate care ani de zile nu ieşeau la restaurant şi de câteva luni de zile merg frecvent la restaurant împreună. Mănâncă ce mănâncă, beau un suc, beau o cafea. Şi au spus: «Acum începem să ne permitem, nu ne mai este frică de ziua de mâine, nu mai eşti obligată să alegi între medicamente şi mâncare, între mâncare şi facturi»”, a susținut liderul social-democrat.
ANALIZĂ Business Club. Inflaţie peste aşteptări. De ce e importantă evoluţia euro / leu din ultima săptămână
Nu la fel de optimiste sunt însă cifrele inflației și cursul leu/euro. Inflația a ajuns la 4% în luna martie, depășind astfel un prag considerat măricel. Erau aşteptări de urcare, dar totuşi nu atât de mari. Sondajul Bloomberg dădea un 3,9%. Sunt bacheri care văd inflaţia în decembrie la 3,8%, mult peste ţinta BNR de 3%, una care cel mai probabil va fi revizuită, arată o analiză a Business Club.
Cu astfel de cote, ca cea de acum sau cu prognoza pe final de an ieşim cu totul din zona de confort. Dacă acum două luni, analişti puteau să garanteze pe baza datelor existente că nu vom avea majorări de dobândă în acest an, noile evoluţii deschid această uşă- e o posibilitate, nu o garanţie. Inflaţia de bază, cea din care sunt excluse evoluţiile preţurilor volatile şi reglementate a ajuns în martie la 2,7%, deci peste dobânda cheie de 2,5%. Deci nu avem doar inflaţie generată de factori sezonieri, de mişcări ale unor cotaţii precum cele de la petrol - acolo e ceva fundamental.