Liviu Dragnea a susținut, luni, că nu a făcut nimic împotriva magistraților, și nici PSD, fiind întrebat despre protestul de susținere al actorilor pentru judecători și procurori. Președintele PSD a mai spus că el nu știe metode prin care Justiția să fie subordonată politic: „Prin ce mijloace?”
„Și eu îi sprijin pe magistrați și îi sprijin cu toate puterile mele pe magistrații... pe magistrații... din România. Nu văd de ce nu i-aș sprijini. Nu am făcut absolut nimic, nici eu, nici PSD, împotriva magistraților. Ba, dimpotrivă, cu tot ce am putut am sprijinit creșterea de salarii pentru magistrați, am sprijinit investiții în infrastructură, am sprijinit drepturile de pensie și, de asemenea, am pus umărul toți, cât am putut, pentru a face o legislație care să sporească independența magistraților și care să-i protejeze pe judecători de toate abuzurile care au ieșit la iveală și care probabil vor mai ieși la iveală”, a susținut Liviu Dragnea, luni, într-o conferință de presă.
„Faptul că au fost mii de dosare deschise din oficiu împotriva unor judecători pe deciziile luate, adică pe sentințele date, mie mi se pare un lucru de o gravitate foarte mare. Trebuie să limpezim și să definim în ce constă sprijinul pe care îl dă unul sau altul pentru magistrați, în această țară. Eu voi face tot ce ține de mine pentru ca judecătorii să ajungă la un nivel de decizie care să nu mai fie afectată de niciun fel de serviciu secret în baza unor protocoale de niciun mijloc de șantaj sau de amenințare. Asta am făcut și asta vom face în continuare”, a adăugat liderul PSD.
Referitor la faptul că magistrații spun că PSD vrea să subordoneze Justiția, el a răspuns că „afirmații se pot face multe”.
„Am văzut foarte multe afirmații de genul ăsta, numai că nu au acoperire. Care justiție să fie subordonată? Și prin ce mijloace? În condițiile în care noi am transferat cât am putut, prin lege, să meargă decizii la CSM, care nu este politic? Și unde sunt doar judecători și procurori”, a mai spus Dragnea.
Actor: Tot timpul dictaturile au fost instaurate legal
Guvernul a modificat ordonanţa 7, care schimbă legile justiţiei. Nu este însă de ajuns pentru a opri protestele. Magistraţii au cerut şi cer în continuare abrogarea legii, iar pentru asta au ieşit zilnic în stradă. În semn de solidaritate, elevi, studenţi sau actori au protestat şi ei, cerând o justiţie independentă.
Actorii de la trei teatre din Timişoara au protestat faţă de prevederile ordonanţei de urgenţă 7. "Împreună pentru justiţie", 'Susţin protestul magistraţilor " sau "Justiţie liberă" - au fost doar câteva dintre mesajele lor.
- Tot timpul dictaturile au fost instaurate legal. Personal, mi se pare că asta s-a întâmplat și încetul cu încetul, prin tăieturi din acestea mici, moartea celor 1000 de tăieturi, asta se încearcă, tranziţia de la o democraţie spre o dictatură parlamentară.
- Justiţia în primul rând ar trebui să fie liberă şi legile care se fac să se facă pentru toată lumea, să fie corecte în primul rând. Şi îmi doresc ca aceşti oameni care ne conduc să înceteze să ne mai creadă idioţi.
- Să ieşim ori de câte ori de câte ori lucrurile o iau razna în societate, ori de câte ori politicul îşi depăşeşte atribuţiile.
Manifestaţie a fost şi la Cluj-Napoca. „Abrogați și plecați” sau „Magistrați nu cedați” au fost mesajele care s-au strigat în centrul oraşului.
Procurorii şi judecătorii anunţă că nu au de gând să renunţe. O delegaţie formată din 30 de persoane va merge, luna viitoare, la Bruxelles, pentru a atrage atenţia oficialilor europeni asupra prevederilor controversatei Ordonanţe 7.