Sâmbătă, Eugen Nicolăescu a criticat aspru măsura de reorganizare a spitalelor realizată în perioada mandatului ministrului Cseke Attila, când unităţile sanitare au fost trecute de la Ministerul Sănătăţii în subordinea autorităţilor locale. „Descentralizarea spitalelor a fost făcută fără cap, fără logică şi fără principii”, spunea Nicolăescu sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.
Liviu Dragnea a declarat luni că a fost sunat de reprezentanţi ai autorităţilor locale în legătură cu acest subiect: „Mai mulţi primari, preşedinţi de consilii judeţene, m-au sunat în aceste zile. Când au fost trecute spitalele în subordinea autorităţilor locale aveau foarte multe datorii, nu a fost un management bun cât au fost în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar după ce au trecut la autorităţile locale, au fost curăţate datoriile, managementul s-a îmbunătăţit.”
Cât priveşte subiectul finanţării spitalelor private, măsurile respective nu au fost discutate în Guvern. „Probabil Nicolăescu va fundamenta şi argumenta o astfel de măsură”, a afirmat Dragnea. „Nu s-au discutat aceste măsuri în şedinţa de Guvern. Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca înainte să facă declaraţii despre intenţii majore ale ministerului pe care îl conduc să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu primul-ministru”, a spus vicepremierul.
Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat luni cu ministrul Nicolăescu despre suspendarea finanţării pentru spitalele private, precizând că se va lua o decizie politică: „Am discutat, ştiu de discuţie, vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţăm şi sistemul public şi sistemul privat. Cred că explicaţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic le are domnul secretar de stat Arafat. Este o soluţie.
În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie discutând şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii care nu sunt foarte mulţi din sănătate”, a detaliat premierul luni, înaintea reuniunii Uniunii Social Liberale de la Palatul Parlamentului. Dreptul la asistenţa de sănătate, aşa cum este şi dreptul la educaţie în sistemul public, este universal, a subliniat prim-ministrul.
Ştirea care a muşcat din popularitatea lui Raed Arafat
Totul a pornit de la declaraţia ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, care doreşte sistarea finanţării din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru spitalele private. „Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii pentru că reprezintă sistem de solidaritate. Cine vrea opţiuni poate să facă asigurări private. Legea permite oricui, dacă are bani. Dacă intraţi în alte discuţii nu faceţi bine oamenilor. Cetăţenii acestei ţări în proporţie de 90% sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta e problema României şi noi pe asta trebuie să o rezolvăm”, a spus ministrul.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat să se pronunţe pe acest subiect înainte de a discuta cu ministrul Eugen Nicolăescu: „În PNL nimeni nu s-a gândit să nu se exprime liber. Nu mă pot pronunţa acum. Nu am vorbit cu Nicolăescu. Am stabilit azi că vom avea discuţii ale Biroului Permanent Naţional cu miniştrii pentru a ne prezenta proiectele amănunţite, şi atunci vom discuta cu Nicolăescu.”
Măsura propusă de ministrul Eugen Nicolăescu ar urma să intre în vigoare de la 1 martie.
Duminică, secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Mediafax că spitalele private primesc între 6 şi 17% din sumele alocate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate unităţilor sanitare publice, acestea din urmă tratând cele mai complexe cazuri.
„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanţarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătate spitalelor dintr-un judeţ, între 6 şi 17% merg către spitalele private. Aceste unităţi ar trebui finanţate prin asigurări private sau complementare şi nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat Arafat.
Din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, reiese că în ultimii ani unele spitale private au primit, pe caz ponderat, mai mulţi bani decât spitalele publice din acelaşi judeţ, a mai spus oficialul.