În primăvara lui 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul fraudelor de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Era la acel moment omul numărul doi în partid, iar în guvernul condus de Victor Ponta ocupa funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Două poziţii importante la care, însă, a renunţat din proprie iniţiativă.
"E decizia lui, dar, din punctul meu de vedere ar trebui să nu se retragă din funcţie", a fost, joi, prima reacţie la condamnarea lui Liviu Dragnea, a vicepremierului Paul Stănescu, un colaborator foarte apropiat al liderului PSD. Mesaje de susţinere în acest sens au venit şi de la premierul Viorica Dăncilă sau miniştri precum Lia Olguţa Vasilescu şi Carmen Dan.
Şi totuşi, în urmă cu trei ani, după prima condamnare în dosarul "Referendumul" - un an închisoare cu suspendare - Liviu Dragnea a avut o atitudine care contrastează cu aşteptările de azi ale lui Paul Stănescu sau Viorica Dăncilă. De bunăvoie şi nesilit de nimeni, liderul PSD a renunţat atunci la funcţiile de vicepremier, ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta şi preşedinte executiv al PSD, motivând că este o decizie a instanţei cu care nu poate fi de acord, dar pe care o respectă.
"Eu nu cred că este în regulă ca, după această sentinţă - pe care eu o consider nedreaptă, dar o respect - ca eu să fiu preşedinte executiv în continuare", erau cuvintele lui Dragnea, la acea vreme. Sau: "Pentru mine, demnitatea e mai importantă decât orice funcţie". Sau: "Poţi şi ca membru simplu să ajuţi partidul, mai ales dacă ai o oarecare experienţă".
La vremea respectivă, Dragnea s-a bucurat, la fel ca azi, de declaraţii de sprijin din partea colegilor. Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu i-au cerut să nu demisioneze, în timp ce mai multe organizaţii PSD din ţară au trimis la centru declaraţii de sprijin pentru preşedintele executiv.
Citiţi şi: Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea