DNA cere închisoare pentru Vasile Blaga și confiscarea a 700.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
170530_COMISIE_ANCHETA_2009_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-blaga

În dosarul în care fostul șef al PDL Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență, anchetatorii cer instanței condamnarea ex-ministrului la închisoare cu executarea pedepsei și confiscarea sumei de 700.000 de euro. Vineri, au fost audiați în dosar, de judecătorii Tribunalului București, foștii lideri PDL Adriean Videanu și Emil Boc.

170530_COMISIE_ANCHETA_2009_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-blaga
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE 15.00. Tribunalul București se va pronunța pe 30 octombrie în dosarul lui Vasile Blaga.

------

Procurorul de ședință a cerut condamnarea lui Blaga la închisoare în baza vechiului Cod penal, confiscarea sumei de 700.000 de euro și menținerea sechestrului asigurător.

La aplicarea pedepsei, vă rugăm să aveți în vedere poziția nesinceră a inculpatului și gravitatea faptei. De asemenea, vă rugăm să-i interziceți inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru în formațiuni politice, în Parlament și să ocupe demnități publice”, a mai solicitat procurorul.

Vineri, au fost audiați de instanță și foștii lideri PDL Adriean Videanu și Emil Boc.

Videanu a explicat magistraților cum funcționa „structura instituțională” a partidului și cum se făceau numirile în funcțiile de conducere de la companiile de stat.

„Aveam o structură instituţională foarte bine pusă la punct în PDL. Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a recompensa organizaţiile performante ale partidului, motiv pentru care s-a stabilit ca primele zece organizaţii să propună oameni care să obţină diverse funcţii. Eram în coaliţia de guvernare PDL-PSD. (...) Veneau şi propuneau profesionişti în domeniu, iar CV-urile se analizau la nivelul ministerului”, le-a spus fostul ministru magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

În legătură cu numirea în funcţiile de conducere ale companiilor de stat, Videanu a spus că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Economiei (decembrie 2008 - septembrie 2010) a urmat procedura de recompensare a organizaţiilor de partid cu rezultate foarte bune în alegerile precedente.

Adriean Videanu a mai susţinut că la momentul la care l-a numit pe Horia Hăhăianu la conducerea Teletrans nu îl cunoştea, dar „îndeplinea procedura pe linie politică” şi „avea un CV impresionant”.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

„În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

„Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să 'cotizeze' pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ștefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică spre diverse societăți indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arată DNA.

Surse: Agerpres, News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri