Dispută în PSD. Dublarea salariilor, „o greșeală de comunicare”

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Dublarea salariilor bugetarilor ar putea fi o greşeală de comunicare. Cel puţin aşa spune preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon. Acesta arată că programul de guvernare prevede o majorarea a salariilor, dar una treptată, pe parcursul a patru ani. Iar o dublare ar fi practic imposibilă, cel puţin pentru o parte a bugetarilor.

lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Vă recomand să citiţi programul de guevrnare, e scris clar că în patru ani creşterea va fi de 46% în medie, chestiunea cu dublarea nu ştiu de unde a ieşit, probabil e o greşeală de comunicare. Eu v-am zis ce am citit”, a spus parlamentarul, potrivit Digi24.

Întrebat dacă o astfel de măsură ar fi viabilă, Adrian Solomon a răspuns: „Nu ştiu, depinde, dacă vorbim de cei care au 1.000 de lei net probabil e realist, dar pentru cei care au peste 2.000, 3.000 de lei va fi imposibil să o facem”.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că, de luni, încep discuţiile cu sindicatele din ordinea publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze.

Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a adăugat ministrul.

Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Vasilescu a susţinut că nu poate da un termen fix, deoarece trebuie să aibă loc o serie de discuţii cu sindicaliştii.

Nu pot să vă dau o dată concretă, pentru că trebuie să avem mai întâi discuţii cu sindicatele, dar, cel mai clar, este termenul pe care îl avem şi în programul de guvernare, că va trebui să fie adoptată până la data de 1 iulie anul acesta”, a completat vicepreşedintele PSD la un post de televiziune.

Sindicaliştii se declară, însă, nemulţumiţi şi spun că, în actuala formă, legea salarizării unitare nu e de natură să desfiinţeze diferenţele salariale foarte mari din sistem.

Dacă cel cu 4.000 de lei s-ar dubla, în momentul respectiv, cei de deasupra a 4.000 de lei, care sunt 65%, ar avea salariile mai mici decât salariile celor de 4.000 de lei,” spune Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, cu privire la anunţul ministrului Muncii, că „bănuieşte” că acestea nu vor fi făcute dintr-o dată, pentru că bugetul nu le-ar putea susţine, însă nu a discutat cu ministrul acest lucru.

"Bănuiesc că dânsa a discutat cu Ministerul de Finanţe pentru a vedea posibilităţile. Ştiu că, iniţial, când noi am discutat încă din legislatura trecută despre un proiect de lege de salarizare unică, am convenit că acest lucru se va face etapizat, în aşa fel încât evident efortul să poată să fie susţinut de buget", a adăugat Tăriceanu.

Proiectul salarizării unitare va fi aplicat începând cu luna iulie 2017, la salariile cuprinse în proiect urmând să se ajungă în trepte, până în 2022. Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu în sectorul bugetar urmând să fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.

Etapele de majorare au fost stabilite pentru 1 iulie si 1 decembrie 2017, 1 decembrie 2018, 1 decembrie 2019, 1 decembrie 2020 si 1 decembrie 2021. Proiectul de lege a fost transmis partenerilor sociali in perspectiva consultarilor ce vor avea loc in comisia de dialog social de la Ministerul Muncii.

Proiectul de lege privind salarizarea prevede acordarea de sporuri pentru funcţii greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii şi specialiştii din domeniul informatic, pentru a compensa situaţiile în care recrutarea de personal este dificilă. De asemenea, documentul prevede acordarea de sporuri de performanţă în limita a 5% din buget. Blocul Naţional Sindical a primit deja proiectul de la Ministerul Muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...