Remus Ştefureac, directorul INSCOP, spune că se aşteaptă ca după o iarnă probabil complicată, cu posibile creşteri de taxe și dificultăţi economice, să existe un impact asupra partidelor aflate la guvernare, în primăvară. El spune că un scor peste 20% al polului de dreapta, la alegerile europarlamentare, nu e posibil, după măsurătorile sociologice, dar contează foarte mult cine transmite opiniei publice că reuşeşte să coalizeze zona de dreapta, potrivit News.ro.
În ultimele două trei luni, în măsurătorile pe care le-a făcut INSCOP, scorul PSD a oscilat între 28 şi 30%, a spus Ştefureac la Prima News.
„Mă aştept ca după o iarnă probabil complicată, posibile creşteri de taxe, posibil dificultăţi economice care sunt în întreaga Uniune Europeană şi care afectează implicit şi România, să vedem un impact asupra partidelor aflate la guvernare, în primăvară”, a precizat el.
Întrebat dacă polul de dreapta ar putea să sară de 20%, la alegerile europarlamentare, directorul INSCOP a spus: „Strict matematic, după măsurătorile sociologice, nu, dar contează foarte mult cine transmite opiniei publice că reuşeşte să coalizeze zona de dreapta, că e mai degrabă un unificator, decât un dezbinator”.
„În perspectiva alegerilor europarlamentare, un scor de 20% nu spun că este imposibil, depinde de performanţa sau contraperformanţa la guvernare, de alte evenimente conexe şi depinde de abilitatea reprezentanţilor acestui pol, dacă se va constitui, de a comunica coerent, de a fi credibil şi mai ales cel mai important aspect, de abilitatea de a prezenta un candidat credibil la alegerile prezidenţiale”, a mai spus el.
„Tot anul electoral 2024 va fi dominat de competiţia prezidenţială”, a precizat Ştefureac.
Despre scorul înregistrat de partidul SOS al senatoarei Diana Şoşoacă, în sondaj, directorul INSCOP a afirmat că „este surpriza, în sensul în care este un partid al cărui unică resursă este vocea doamnei Şoşoacă, ajutată de un context în care discursul ultraradical pare a prinde la o parte a electoratului şi ajutată şi de tehnologie, în sensul în care mesajele sale au un potenţial foarte mare de viralizare”.
„Când algoritmii favorizează mesajele cel mai mai puternice, cele mai intense, evident că ne trezim cu o astfel de situaţie în care un partid, o structură reprezentată de o voce într-adevăr foarte agresivă în spaţiul public, reuşeşte să ridice un partid la peste pragul de 5% şi cu perspective de a intra în Parlament”, a precizat directorul INSCOP.
Ştefureac a arătat că Şoşoacă „nu şi-a ascuns absolut deloc simpatia pentru o anumită ţară agresoare în acest moment şi ostilă faţă de România”.
„Nu pot să spun nici că e o creştere naturală nici că nu ar fi o creştere naturală a prezenţei domniei sale pe reţelele sociale. Cert e că e o prezenţă intensă, masivă, care e facilitată şi de acest context de nemulţumire profundă la nivelul unei părţi a societăţii româneşti, după o perioadă de crize, de neîncredere, de conspiraţii, pandemie, criză economică, inflaţie”, a explicat Ştefureac.
El a menţionat că un astfel de discurs prinde la public.
„Sigur, nu te face să câştigi alegeri, dar te poate aduce în Parlament şi poţi să creezi probleme inclusiv într-o competiţie prezidenţială”, a mai spus Ştefureac.
Editor : M.B.