Daniel Constantin a făcut aceste declaraţii în contextul în care liderii Uniunii Social Liberale se întâlnesc miercuri după-amiază, în mijlocul dezbaterii aprinse pe marginea numirii procurorului general al României şi al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Întâlnirea, afirmă liderul PC, are scopul „de a uniformiza punctele de vedere şi de a tempera ieşirile care au fost în ultima perioadă”. „Cred că este momentul în care trebuie să transmitem unitatea Uniunii Social Liberale”, spune ministrul.
„Aşa cum aţi constatat şi dumneavoastră, există tendinţa anumitor oameni politici să discute foarte mult despre ce s-a întâmplat în aceste zile. Cred că avem darul de a scoate din sfera politicului toate aceste discuţii”, menţionează Daniel Constantin.
Formaţiunea pe care o conduce nu va adopta o poziţie publică pe numirea procurorilor: „Cu riscul de a dezamăgi anumiţi oameni politici care s-au exprimat din acest punct de vedere, Partidul Conservator nu va avea o opinie publică, mai ales publică, sau politică cu privire la nominalizările care s-au făcut. Este menirea ministrului de Justiţie, după care CSM-ul şi preşedintele, care trebuie să numească.”
„Din punctul nostru de vedere, procedura este foarte clară. Eu cred că s-a exagerat foarte mult. Partidele politice nu trebuie să aibă puncte de vedere cu privire la numirea procurorilor. Haideţi să discutăm în interior. Eu cred că este menirea noastră, a USL, să arătăm că unitatea acestei formaţiuni, care are o încredere imensă din partea populaţiei, este dincolo de acest episod. Asta în primul rând. În al doilea rând, cred că este menirea noastră să scoatem această discuţie de sub influenţa politicului, cu privire la procurori. Nu am avut un punct de vedere şi nu o să avem un punct de vedere, ca Partid Conservator. Sigur că avem opinii personale, dar nu le exprimăm la nivel public”, a subliniat ministrul.
Întrebat dacă nu a fost totuşi deranjat de faptul că conducerea PC nu a fost consultată, Daniel Constantin a repetat că ministrul Justiţiei, oricare ar fi el, nu trebuie să ceară opinia politicului în această privinţă: „Din punct de vedere oficial, ministrul Justiţiei nu trebuie să consulte Partidul Conservator şi nici pe ministrul Agriculturii cu privire la numirile pe care le face. Din punct de vedere personal, poate că au existat anumite discutii, dar lucrurile acestea rămân la nivel personal. Din punct de vedere oficial, nici un partid şi cu atât mai puţin ministrul Agriculturii nu poate să se exprime pe o astfel de procedură.
Eu vă spun de atribuţiile Ministerului Agriculturii, dacă doriţi, şi despre deciziile politice pe care le luăm. Numirea procurorilor nu este o decizie politică, este o decizie care aparţine de o anumită procedură sau de voinţa ministrului Justiţiei. Nu îmi permit să comentez punctele de vedere ale domnului Antonescu sau ale domnului Ponta.”
„USL nu s-a format pentru numirea unor procurori, USL are o misiune mult mai importantă decât acest lucru, şi anume aceea de a guverna această ţară. Avem foarte multă treabă de făcut. Lucruri care sunt mult mai importante decât acest moment. E foarte important să transmitem un mesaj coerent către electorat. Acesta este sensul demersului de astăzi”, a conchis preşedintele PC.
Pe aceeaşi temă:
Reuniune de urgenţă a liderilor USL. Victor Ponta a ajuns cu întârziere, dar a stat de vorbă cu jurnaliştii
Procurorii propuşi de Victor Ponta vor fi audiaţi de CSM peste aproape două luni
Crin Antonescu: Victor Ponta l-a legitimat pe Traian Băsescu. Nu înseamnă că USL se rupe
Laura Codruţa Kovesi, propusă şef al DNA. Crin Antonescu: „Nu suntem parte și nu suntem de acord!” Miniştrii liberali au plecat din şedinţa de guvern