Actualizare 17:20. Declarațiile premierului Dacian Cioloș în Parlament.
„Guvernul și-a asumat organizarea legii în mod nepărtinitor, după ce guverne precedente au fost acuzate de organizare defecturoasă. Organizarea alegerilor se va face pe baza legislației elaborate de Parlament, pentru că considerăm că aici e locul dezbaterii și deciziei pentru modificarea legislației privind alegerile”, a spus premierul.
Actualizare 16:45. Declarațiile premierului Dacian Cioloș în Parlament.
Dezbaterea are loc ca urmare solicitării semnate de liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, în temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților, potrivit căruia, o dată pe lună, de regulă în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, are loc „Ora prim-ministrului”, care cuprinde dezbateri politice cu participarea primului-ministru, pe probleme de interes major pentru viața politică, economică și socială. Dezbaterile politice din cadrul „Orei prim-ministrului” se pot organiza atât la solicitarea grupurilor parlamentare, cât și la solicitarea premierului.
Dacă dezbaterea are loc la inițiativa grupurilor parlamentare, acestea înaintează, în scris, tema propusă dezbaterii Biroului permanent al Camerei Deputaților. Biroul permanent îl informează de îndată pe primul-ministru, care are obligația de a participa la dezbaterea solicitată. Procedura desfășurării acestei ședințe speciale dedicate „Orei prim-ministrului” este diferită, în funcție de cine a solicitat dezbaterea: grupurile parlamentare ale puterii, grupurile parlamentare ale opoziției sau premierul.
Astfel, în cazul în care dezbaterea este solicitată de către deputații opoziției, aceștia au la dispoziție cinci minute pentru prezentarea temei de dezbatere, iar premierul are, la rândul său, cinci minute pentru a-și prezenta punctul de vedere. Apoi, intervin reprezentanții grupurilor parlamentare, care au la dispoziție câte cinci minute fiecare. Excepție o face majoritatea parlamentară, care are alocate 15 minute pentru intervenție. Reprezentantul deputaților neafiliați are la dispoziție două minute. La finalul dezbaterii, prim-ministrul poate să răspundă intervențiilor în cinci minute.
În situația în care dezbaterea are loc la solicitarea majorității parlamentare, prim-ministrul are la dispoziție 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere. Reprezentanții grupurilor parlamentare au câte cinci minute pentru intervenție, iar reprezentantul deputaților neafiliați are la dispoziție două minute. La finalul dezbaterii, primului-ministru îi sunt alocate zece minute pentru a răspunde intervențiilor, mai prevede Regulamentul Camerei Deputaților.
În cea de-a treia situație, în care dezbaterea are loc la inițiativa premierului, acesta are la dispoziție 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, reprezentanții grupurilor parlamentare au câte cinci minute pentru intervenție, iar reprezentantul deputaților neafiliați are alocate două minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru are la dispoziție cinci minute pentru a răspunde intervențiilor.
„Ora premierului”, o componentă a controlului parlamentar asupra guvernului, este o practică parlamentară prezentă în mai multe țări europene, în Marea Britanie având o lungă tradiție. În România, această formă de control parlamentar a fost introdusă în Regulamentul Camerei Deputaților în mai 2015, premierul care a participat pentru prima dată la o astfel de dezbatere fiind Victor Ponta. Astfel, la 2 februarie 2015, încă înainte de a fi introdusă în Regulamentul Camerei „Ora premierului”, premierul Victor Ponta, a participat, informal, la ședința de la Camera Deputaților dedicată interpelărilor, inaugurând încă de atunci această nouă practică parlamentară.
Prima ședință oficială dedicată „Orei prim-ministrului” a avut loc la 2 iunie 2015, la solicitarea Grupului parlamentar al PNL (în opoziție) și a avut tema „Starea economiei românești”. La 7 septembrie 2015, „Ora prim-ministrului” s-a desfășurat la solicitarea Grupului parlamentar al PSD (la putere), și a avut tema „Situația economică a României la momentul actual, implicațiile adoptării Codului fiscal asupra echilibrelor macro și microeconomice și măsurile privind creșterea investițiilor publice”.
„Ora prim-ministrului” din 5 octombrie 2015 a avut loc la solicitarea primului ministru și a avut tema „Evaluarea situației operaționale curente referitoare la fluxurile migratorii și posibilele influențe asupra României”.
Ședința „Orei premierului” care trebuia să aibă loc la 2 noiembrie 2015, solicitată de opoziția de la acea vreme, a fost amânată pentru 9 noiembrie, dar, ca urmare a demisiei de la 4 noiembrie 2015 a premierului Victor Ponta, nu a mai avut loc.