Cum poate fi salvată România? Scenariile lui Andrei Pleșu

Data actualizării: Data publicării:
plesu

Protestele nu pot salva România, crede scriitorul și filosoful Andrei Pleșu. Ele arată doar că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă, a declarat Andrei Pleșu la Digi24.

Faptul că românii nu se resemnează și ies în continuare în stradă pentru a protesta și a-și spune nemulțumirile este un semn bun, un semn de sănătate civică. S-a creat deja o categorie de oameni în țară, mulți dintre ei tineri, care nu sunt dispuși să se resemneze. E un simptom de sănătate socială, subliniază Andrei Pleșu.

Ce e rău? „Este că protestele de anvergura aceasta și în general protestul de stradă au efecte într-un stat democratic. Adică: atunci când statul e democratic cu adevărat, când guvernanții sunt atenți și preocupați de interesul și de problemele cetățenilor, reacționează. Nu poți să te comporți ca și cum (protestatarii - n.r.)  sunt niște ornamente de stradă sau niște simple provocări, hărțuieli, făcute de - cum spunea de curând unul dintre reprezentanții guvernării - făcute de „forțe ostile țării”.  Mereu sunt „forțe ostile”... Dar poate sunt și prin Guvern forțe ostile poporului care e în stradă!

Chestia că poporul a votat în majoritate guvernul de acum este un exces statistic. Poporul care a votat e, după cum știm, de ordinul a vreo 3 milioane, iar ceilalți 15 care sunt votanți fie au tăcut, fie au votat altceva”, a explicat Andrei Pleșu.

Dacă nu este democratic, cum este acest stat?

„Eu am ajuns să mă întreb care e psihologia celor care conduc. Și nu-s decât două variante: ori pur și simplu nu le pasă, au ajuns la putere și fac tot ce le stă în putere să stea acolo și să-și facă programul lor personal, nu programul țării, ori - ceea ce e mai interesant - cred că e în regulă, ei cred că sunt...perfecți, că numai rău-voitorii pot să le facă reproșuri, numai agenturili și forțele ostile, și Uniunea Europeană, și ambasadorii au ceva cu ei!”, a explicat ironic Andrei Pleșu. Altfel, ei sunt în regulă, sunt normali, sunt cetățeni cinstiți și patrioți și neînțeleși!  a spus Andrei Pleșu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Protestele pot salva România?

Din păcate, protestele nu pot salva România. Ele arată doar că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă. Câtă vreme guvernarea e indiferentă, suverană, sigură pe dreptatea ei...Problema acestei guvernări este că se crede infailibilă. N-am văzut niciodată să spună, o dată, „am greșit”. Greșeala e la alții, tot timpul. În cel mai bun caz se admite că au fost unele greșeli de comunicare”, a arătat Andrei Pleșu. 

Și atunci, ce anume poate salva România?

N-am decât soluții utopice, spune Andrei Pleșu

„Contez pe faptul că un partid mare ca Partidul Social-Democrat trebuie să conțină și oameni - și sunt sigur că e așa - care își dau seama, ca orice om normal, că lucrurile nu merg bine, că ceva nu e în regulă, că dăm directive pe care pe urmă le retragem, că ne bâlbâim, că dăm Declarația 600, că o amânăm, pe urmă poate o schimbăm...și-s multe asemenea exemple. Nu se poate să nu-și dea seama și unii din PSD că asta nu e în regulă. Nu se poate să nu existe și oameni în PSD care să se simtă jenați că interfața lor ca partid de comunicare cu poporul e un băiat care la întrebarea De ce-ți bați nevasta? răspunde Fiindcă pot! sau la întrebarea de ce aveți penali? Pentru că putem! Asta nu e politică, nu e comunicare, e îmbrânceală de bodegă!

Asta e o variantă: partidul să se trezească, să găsească resurse - și sunt sigur că există - care să fisureze acest bloc de beton de la suprafață, care blochează tot și care se reciclează în colectivități mici, de la o guvernare la alta.

Acest partid nu va putea supraviețui la nesfârșit în varianta asta, dacă lucrurile rămân în limitele unei minime normalități.

O a doua soluție ar fi opoziția, evident. Nu se poate ieși dintr-o criză politică fără o participare intensă a partidelor de opoziție. N-au majoritate? Să se unească! Să facă ceva împreună care să-i ducă spre popularitate, spre coerență politică, spre persuasiune în raport cu întreaga țară. (...) Avem un USR care a ajuns să scadă în sondaje, avem un PMP care e la limită, avem PNL-ul care e mai sus, dar nu promite nimic! Să se facă măcar asta! De-aia am spus că sunt soluții utopice. Pentru că nu cred că PSD va ajunge la o formă de verticalitate eficientă și nici că opoziția se va coagula”,  a subliniat Andrei Pleșu.

Într-un al treilea scenariu, PSD ar fi lăsat să guverneze încă trei ani, până la capătul mandatului și oamenii care nu au votat în 2016 se duc apoi la urne. E un scenariu imprevizibil, comentează Andrei Pleșu, argumentând: „Nu știm de ce sunt în stare (actualii guvernanți - n.r.), din ce am văzut până acum într-un an, nu știm de câte ori mai schimbă guvernul în trei ani, poate mai schimbă de șase ori, să vedem cu cine, cu ce miniștri vor lucra, cu ce programe, pentru că au luat nenumărate hotărâri care: 1. nu duc spre prioritățile reale ale țării și 2. pe care ei înșiși le-au recuperat într-un fel, le-au modificat, deci e o bâlbâială generală”, a arătat Andrei Pleșu.

Și mai e ceva, adaugă filosoful. „Problema nu e numai de competențe, deși mă tem că e una din problemele grave ale guvernanților noștri. Problema e și de calitate umană.  Și am să mă refer nu la cine știe ce virtuți nobile, ci la minima virtute de a te exprima corect în limba ta, ceea ce înseamnă că gândești corect. Nu poți guverna, dacă nu poți nici măcar să articulezi cum trebuie. Am aflat că s-au adunat 800 de semnături pentru susținerea lui Liviu Pop ca ministru, că... e adevărat că face greșeli de exprimare, dar a făcut lucruri bune! Nu știm care. Și argumentul e ăsta: ca să fii ministru nu trebuia examen de bună exprimare. A, nu?!”, se miră, ironic, Andrei Pleșu. Citiți continuarea aici.

Interviul integral cu Andrei Pleșu, difuzat la emisiunea „În fața ta”, îl puteți urmări mai jos. 

Emisiunea „În fața ta” se difuzează în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 0:00. Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...