Primii care au început să fluture steagul reformei au fost liberalii, care vor angaja o firmă de audit.
„Când spun audit vorbesc de acea analiză complexă care să arate starea de fapt a lucrurilor, care este nivelul de competenţă al resurselor umane, care sunt direcţiile pe care PNL va trebui să le abordeze”, a spus Alina Gorghiu, copreşedinte PNL.
Liderii PSD au prins şi ei ideea. Deşi se vorbeşte de ani de zile despre eliminarea din partid a celor pe numele cărora există dosare penale şi chiar condamnări, actualul preşedinte susţine că de această dată reforma chiar va avea loc.
„Le-am prezentat codul de conduită al nostru, care e mult mai dur decât ce s-a cerut în piaţă. Nu va fi uşor de aplicat, dar va fi aplicat cu rigoare, atâta timp cât eu voi fi preşedintele acestui partid”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
„Ar trebui să scoată în afara programului lor politic orice oameni care au avut până acuma vreun antecedent penal, mai ales în caz de corupţie”, spune un potențial alegător.
UNPR este de acord cu reforma, dar aşteaptă ca ea să se producă pe cale naturală.
„Eu spun aşa, că lucrul ăsta se va rezolva biologic, fizic, nu cred că asta e o problemă”, spune Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR.
„Ar trebui eliminate toate favoritismele, toate relaţiile bazate pe bani şi să fie pe merite toate poziţiile lor”, crede un tânăr.
Analiştii sunt sceptici. Ei spun că politicienii îmbrăţişează ideea reformei doar dintr-un interes electoral imediat.
„Este imposibil să se petreacă o asemenea reformă pentru că sistemul de partide din România se bazează pe modelul partidelor de masă şi nu a partidelor moderne, a unor partide flexibile”, spune Andrei Ţăranu, analist politic.
ALDE este singura formaţiune care s-a opus cererilor de reformă politică venite din stradă.
„ALDE probabil se va stinge încet, încet”, spune Bogdan Lefter, analist politic.