"Legea votată azi (miercuri - n.r.) în Parlament și susținută de Guvern este neunitară, inechitabilă, iresponsabilă, fără fundamentare adecvată, nepredictibilă și înșeală așteptările a peste un milion de salariați din sistemul public", se arată într-un comunicat al Platformei România 100, ONG lansat recent de fostul premier Dacian Cioloş.
Actul normativ votat miercuri în Camera Deputaţilor este criticat dur de ONG-ul Platforma România 100, coagulat în jurul fostului premier Dacian Cioloş. "La nivelul administrației locale au fost desființate grilele de salarizare, fiind propusă o salarizare bazată pe decizia arbitrară a aleșilor locali. În condițiile în care peste trei sferturi din unitățile administrativ teritoriale din România nu își acoperă cheltuielile curente cu venituri curente ci prin transferuri de la bugetul de stat, a lăsa la latitudinea autorității locale stabilirea salariilor înseamnă consacrarea nepotismului, a favoritismelor și a discriminării directe între funcționarii cu acelasi tip de activitate aflați în administratii diferite. La nivelul administrației centrale au apărut diferențieri între instituții cu rang similar, de exemplu ministere superioare, cu spor de ”complexitate în muncă” de 15% (Muncă, Finanțe, Dezvoltare, Sănătate, Justiție, Mediu) și ministere de rang secund, fără spor, deși nu se poate justifica la nivelul acelorași tipuri de funcții că există o complexitate mai mare sau mai mică a muncii cauzată doar de apartenența instituțională", se arată în comunicatul de presă.
Potrivit acestuia, "prin ultima propunere de a crește cu 25% salariile tuturor bugetarilor de la 1 ianuarie 2018 se renunță complet la orice intenție de echitate, întrucât tot ceea ce se va realiza este o creștere proporțională a inechităților actuale".
În plus, se arată în poziţia Platformei România 100, "calculele efectuate de Ministerul de Finanțe arătau la sfârsitul anului trecut că un plafon sustenabil de creștere a masei salariale este de 19,5 mld lei până în anul 2022, concomitent cu păstrarea acestor cheltuieli în ponderea de 7,6% din PIB".
Comunicatul integral, AICI.
Citiţi şi: De ce se teme Dragnea de întâlnirea lui Iohannis cu Trump
Majorarea salariilor. Adevărații beneficiari și capcanele rămase