VIDEO. De ce se retrag demisiile de la Guvern? Răspunsul unui ministru
Mircea Titus Dobre, ministrul demisionar al Turismului, a fost deranjat de întrebările referitoare la modul în care a fost redactată cererea de retragere a demisiei și de scopul acesteia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a spus că toate cele 20 de cereri ajunse la SGG sunt identice și că a fost schimbat doar numele semnatarului, eventual fontul. Toate conțin aceeași greșeală gramaticală. Urmăriți dialogul între jurnalistul Digi24 Alice Iacobescu și Mircea Titus Dobre în materialul video atașat.
Mircea Titus Dobre este singurul dintre miniștrii demisionari contactați de Digi24 care a acceptat să intre în direct și să facă precizări asupra cererii de retragere a demisiei.
Douăzeci de miniştri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, a anunţat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a afirmat că aceste cereri sunt lipsite de obiect. Mai mult, toate demisiile sunt identice și conțin aceeași greșeală gramaticală, a atras atenția Alina Petrescu.
Alina Petrescu a citit textul cererilor depuse de miniștri: „Subsemnatul ..., având în vedere retragerea încrederii acordate unui cabinet prin adoptarea moțiunii de cenzură, până la depunerea jurământului de către mebrii noului guvern, pentru a nu bloca activitatea de conducere generală a administrației publice, având în vedere că președintele României nu a luat act de demisia subsemnatului și nu a declarat vacantă funcția de membru al Guvernului, îmi retrag demisia înaintată la SGG în data de ..., cu numărul de înregistrare ..., în vederea asigurării stabilității Guvernului precum și a gestionării și îndeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice. Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcției de membru a Guvernului - „al Guvernului, ar fi trebuit să scrie”, a spus Alina Petrescu – intervine doar de la acest moment, prin publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial”.
Dialogul dintre Alice Iacobescu și Mircea Titus Dobre:
Purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că demisiile au devenit irevocabile când au primit număr de înregistrare, acum o săptămână. Ce faceți în această situație?
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În primul rând, demisia a fost un gest de protest. Ce s-a întâmplat ieri, prin moțiunea de cenzură a picat guvernul – între ghilimele, era un guvern format din trei persoane -, se merge pe procedura de moțiune de cenzură, mergem mai departe, fiecare ministru se prezintă la locul de muncă, duce activitatea până la învestirea noului cabinet.
Și atunci ce sens are să trimiteți această cerere când oricum vă puteți îndeplini activitățile?
Președintele României ia act de demisie. Președintele semnează decretul de demitere a unui ministru după ce premierul României prezintă demisiile noastre către Administrația Prezidențială.
Premierul a luat sau nu act de demisia dvs?
Da, a luat act, dar nu a trimis-o către Cotroceni. Sunt doar două demisii trimise către Cotroceni.
Cum definiți „a lua act”?
A fost înregistrată. Am număr de înregistrare de la Guvern, inclusiv de la Secretariatul General, inclusiv de la cabinetul premierului.
Și atunci ce rol mai are președintele în această poveste?
Când am depus demisia, săptămâna trecută, premierul putea să înainteze demisiile către președinte. Începând de ieri, când moțiunea a trecut, se schimbă procedura, termenul curge de la momentul acestei moțiuni.
Cine v-a explicat că se schimbă procedura?
Ne explică actele normative.
Când ați semnat retragerea demisiei?
Astăzi.
Unde ați semnat-o?
La biroul de la Ministerul Turismului. În biroul meu.
De unde ați primit-o?
Trebuia s-o primesc de undeva?
Toate sunt identice.
În același timp, cum credeți că toți miniștrii și-au dat demisia? Cred ca putem face și noi un text în care putem să ne retragem demisiile.
Cu aceleași cuvinte?
Da, nu putem să discutăm între noi? E interzis prin lege?
Să formulați la fel?
Da, e interzis cumva? Am discutat între noi.
Explicați-ne cum s-a înâmplat, atunci.
V-am spus, am discutat între noi.
Și în timp ce discutați vă notați?
Deja cred că începem... cred că o luați puțin în neserios.
Ceea ce remarca purtătorul de cuvânt al Guvernului – și vrem să înțelegem punctul dvs, de vedere – că aceste retrageri sunt formulate identic.
Care e problema? Unde e ilegalitatea?
Doar explicați-ne cum sunt identice.
E problema noastră internă. De ce să vă dau explicații?
Nu trebuie. V-am întrebat și puteți să nu răspundeți.
Dar v-am răspuns, am discutat între noi, miniștrii demisionari, și am făcut acest text și l-am trimis mai departe.
Știți de ce 3 sau 4 dintre colegii dvs. nu au depus aceste retrageri de demisie?
Nu pot vorbi în numele altor colegi.
Au participat și ei la această discuție?
E o chestiune internă.
În această perioadă vă exercitați atribuțiile de ministru?
Da.
Și atunci ce ce ați adus ca argument faptul că dacă nu vă retrageți demisia n-ați putea să vă exercitați atribuțiile?
Nu am zis că nu ne putem exercita atribuțiile. Am zis că, dacă vă uitați în textul documentului, am explicat foarte clar că demisia respectivă a fost un element de protest.
Ați invocat că, având în vedere demiterea guvernului prin moțiune de cenzură și necesitatea de a vă îndeplini atribuțiile ca ministru, vă retrageți demisia. Dacă oricum vă exercitați atribuțiile, de ce era nevoie să vă retrageți demisia?
Demisia în bloc a miniștrilor a venit ca o necesitate extremă pentru a schimba prim-ministrul care a rămas fără sprijin politic și a refuzat să se supună regulilor democratice și să-și dea demisia. În condițiile în care ieri a fost adoptată o moțiune de cenzură, toți miniștrii se vor prezenta la locul de muncă pentru a duce la bun final atribuțiile pe care le au până la învestirea noului cabinet.
Dar există această retragere a demsiilor. Pentru ce?
V-am explicat. Am fost detaliat. Ce am avut de declarat v-am declarat, v-am răsp la telefon, am răspuns la întrebari. Veniți cu aceleași întrebări, dar cu alte cuvinte.
Îmi doresc să înțeleg motivul pentru care ați considerat necesară o retragere a demisiei. Moțiunea de ieri nu v-a vizat și pe dvs?
Guvernul era format din trei persoane. Dacă vorbim din punct de vedere moral, aveam un guvern din trei pers. Din punct de vedere juridic nu exista un guvern. Demisia în bloc a survenit ca o necesitate extremă pentru a determina schimbarea atitudinii prim-ministrului care ă ramas fără sprijin politic și a refuzat să-și dea demisia. Nu a fost ales, a fost pus politic.
Ceea ce încercam să înțelegem este de ce v-ați retras demisia.
V-am explicat, multumesc mult de tot. O zi bună!
- Etichete:
- video
- motiune de cenzura
- mircea titus dobre
- demisii guvern grindeanu
- criza guvern psd
- retragere demisie ministri
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News