Câtă vreme DNA îl invită pe fostul ministru să dea lămuriri în calitate de martor, devine un subiect”, a spus Cristian Pîrvulescu, despre chestiunea votului românilor din străinătate.
„Nu mai era un subiect după alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte. Dar rămâne o restanță pentru că s-a promis că această problemă va fi rezolvată, există o suspiciune că a fost o încercare deliberată de a împiedica votanții din străinătate să-și exercite un drept constituțional”, a spus politologul.
În ceea ce privește evitarea unei situații asemănătoare la următoarele alegeri nu au fost făcute mari progrese, spune Cristian Pîrvulescu. El a amintit că liberalii au intrat în grevă în Parlament pentru că nu a fost finalizată legea votului prin corespondență, dar aceasta nu ar rezolva problema celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
„Este foarte greu, din punctul meu de vedere imposibil de rezolvat, problema celui de-al doilea tur, pentru că e nevoie de pregătirea unui vot prin corespondență. De ce se poate în Statele Unite și nu se poate în România? Pentru că în Statele Unite e un singur tur de scrutin, în România sunt două. Cum organizezi votul prin corespondență la al doilea tur având în vedere termenele scurte? Sunt dintre cei care cred că votul pe internet, o soluție modernă, ar fi mult mai bună, dar sunt foarte puțini politicieni români dispuși să accepte acest tip de vot”, a spus Cristian Pîrvulescu.
„Unele partide și unii candidați privesc cu o oarecare neîncredere votul din străinătate, de unde și teoria conspirației, intervenția serviciilor secrete străine - românii din străinătate nu ar fi votat cu atâta entuziasm din proprie inițiativă. Pe de altă parte, în ceea ce privește votul din România, unii spun că nici votanții din România nu ar fi foarte liberi, mai ales în zona rurală”, a adăugat politologul.
În ceea ce-l privește pe Titus Corlățean, pentru fostul ministru de Externe probabil va începe „o perioadă lungă de vizite la DNA, pentru că suspiciunea îl vizează direct și trebuie să spunem că atunci, totuși, au existat ambasadori care au insistat ca numărul de secții de votare să crească”.
Cristian Pîrvulescu a dat exemplul ambasadorului de la Paris, care a cerut secții suplimentare de votare chiar înainte de primul tur de scrutin.