Solicitarea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior, se situează în afara oricăror reguli ale diplomaţiei, a afirmat luni, la RFI, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, citat de Agerpres.
"Solicitarea preşedintelui PSD Liviu Dragnea (...) este în afara oricăror reguli ale diplomaţiei şi creează un precedent foarte, foarte periculos. Să nu uităm că este vorba despre un candidat care a avut agrementul statului gazdă şi din acest punct de vedere este de neînţeles, pentru cine practică o diplomaţie cât de cât civilizată. Se pune întrebarea de ce, nu datorită încălcării unor reguli în munca de reprezentare în statul respectiv, la un moment dat poate interveni o astfel de modificare. Deci diplomaţii români, spre deosebire de diplomaţii din restul lumii, trebuie să ştie că sunt dependenţi de şedinţele de partid şi mai puţin de munca lor diplomatică?", a afirmat Cristian Diaconescu.
Potrivit acestuia, procedura de trimitere la post a unui ambasador şi, implicit, cea de revocare, nu are absolut nimic în comun cu discursul politic şi cu decizia politică şi nici nu ar trebui să se întâmple aşa ceva.
"Asta ar însemna că ambasadorii noştri trebuie să ştie faptul că misiunea lor începe şi se sfârşeşte atunci când politicul decide, ca şi cum ei ar reprezenta partide politice în exterior şi nu România, ceea ce este o aberaţie grosolană... Dacă diplomaţii se subordonează partidelor politice, din acel moment nu se mai poate discuta despre relaţii internaţionale cât de cât coerente', a argumentat Diaconescu.
Întrebat dacă, în opinia sa, ambasadorul român şi-a depăşit atribuţiile comentând scrisoarea pe care Rudolf Giuliani a trimis-o autorităţilor de la Bucureşti, Diaconescu a arătat că astfel de evaluări se fac numai de către Ministerul de Externe.
"Dacă ai apucat să-ţi dai cu părerea, ca partid politic, practic ai anulat argumentele pe baza cărora s-ar realiza o astfel de evaluare. Regulile Convenţiei de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, cutuma internaţională şi multe alte reguli diplomatice clare, unele cu o vechime de 2-3.000 de ani, spun exact pe ce parametri se pot face evaluările ambasadorilor. Probabil că pe unii la partid, la un moment dat, îi deranjează o serie de afirmaţii, dar, repet, nu există nicio altă instituţie care să fie acreditată pentru o evaluare profesională. Deci faptul că un politician sau altul este deranjat, evident poate face obiectul unei verificări în cadrul ministerului de Externe, şi apoi ministerul de Externe poate spune dacă respectivul diplomat şi-a încălcat atribuţiile", a adăugat fostul şef al diplomaţiei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că premierului Viorica Dăncilă i s-a cerut sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD de la Neptun, să fie demarată procedura pentru rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.
"Încă o solicitare transmisă doamnei prim-ministru, acum la grupurile parlamentare - ca domnul Meleşcanu să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului Maior (...) S-a cerut doamnei prim-ministru ca să-i ceară domnului ministru Meleşcanu să declanşeze procedura de rechemare a domnului ambasador George Maior din Statele Unite ale Americii în România, procedură care înseamnă ministru de Externe, prim-ministru, preşedinte (...) Dacă domnul ministru Meleşcanu va analiza că din punct de vedere diplomatic, juridic (...) nu este oportun, o să discutăm în coaliţie", a declarat Dragnea, după şedinţa CExN a Partidului Social Democrat şi reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, care au avut loc sâmbătă la Neptun.