Actualizare 19.03. Crin Antonescu a făcut declarații după încheierea ședinței grupurilor parlamentare ale PNL. „A fost o reuniune a grupurilor parlamentare PNL, nu de urgență, să vedem dacă grupurile adoptă o poziție politică, o linie comună de exprimare. Punctul meu de vedere exprimat astăzi a fost luat în calcul și, după o dezbatere, în urma unui vot, poziția politică asumată de parlamentarii PNL e de a vota împotriva proiectului de lege”, a subliniat el.
„Nu eu sau PNL am fost împotriva unei comisii comune, proiectul trebuie oricum discutat în Senat. Nu noi am blocat desfășurarea ședinței birourilor permanente reunite. Proiectul e în Senat, în procedură de urgență. Poziția politică a PNL e de a vota împotriva proiectului. Au fost și 2 voturi pentru proiect”, a adăugat el.
„De vreme ce au votat așa aici, în urma unei discuții deschise, vor vota și în plen sau comisii”, a asigurat Crin Antonescu.
„Faptul că eu sau oricine altcineva e pentru sau contra nu înseamnă că nu mai discutăm în Parlament. Nu am avut o discuție politică în USL pentru asumarea sau neasumarea proiectului, de aceea au venit declarații foarte libere”, a subliniat el.
„Presupun că nu e vorba de despăgubiri mari sau alte riscuri, pentru că premierul nu ar fi spus că votează împotriva proiectului. Nu îmi asum politic niciun fel de plată. Nici eu, nici PNL nu am încheiat vreo înțelegere cu vreo firmă sau grup de afaceri, avem libertatea să ne pronunțăm în Parlament”, a mai spus el.
_____________________________________
Președintele PNL, Crin Antonescu, a spus astăzi că, în opinia sa, „proiectul exploatării de la Roșia Montană nu poate fi susținut”.
„Cred că trebuie fie retras, fie respins”, a spus Crin Antonescu într-o conferință de presă. El a adăugat că „există consecințe și realități majore care în prezent împiedică realizarea acestui proiect”.
„Am un punct de vedere ferm și definitiv conturat în legătură cu proiectul Roșia Montană. Cred că proiectul exploatării nu poate fi susținut. Fie ar trebui retras, fie respins. Am ajuns la caeastă concluzie nu din motive tehnice. Nu pentru că acest proiect nu ar avea șansa să fie eventual fezabil sau util, ci pentru că există consecințe și realități majore care, în acest moment, împiedică aprobarea acestui proiect. Este vorba de unele dintre cele mai importante resurse ale acestei națiuni. Când vorbim despre un proiect care implică resurse naturale importante, este esențial să avem o susținere publică”, a spus liderul PNL.
Crin Antonecu a precizat că opinia sa nu angajează nici Senatul și nici Partidul Național Liberal, al căror președinte este.
„Noi nu legiferăm în funcție de manifestații de stradă”, a spus Crin Antonescu, legat de protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană. El a adăugat însă că nici „nu se poate guverna ignorând nici strada”.
Crin Antonescu a spus că nu împărtășește toate punctele de vedere ale protestatarilor, dar „ce spun acești oameni nu poate fi ignorat de nimeni”. În opinia sa, nu se pot angaja mari decizii pe subiecte ca Roșia Montană „printr-o scindare a societății”.
Președintele Senatului a mai spus că, de mulți ani, „se discută în chip păcătos” despre proiectul minier.
„Dacă am fi avut o discuție mai coerentă, poate am fi avut alt rezultat”, a adăugat el.
„Proiectul produce o semnificativă scindare în societatea românească. Constatăm că un număr mare de cetățeni nu au încredere că un asemenea proiect va folosi resursele în beneficiul acestei națiuni. Există o uriașă cantitate de suspiciune în opinia publică, cum că decidenți politici nu ar acționa conform cu interesele publice naționale legitime. Este vorba și despre anumite fragilități ale proiectului. Este inițiat de Guvern, dar primul ministru ne spune că va vota împotriva lui, în calitate de parlamentar. E un proiect care are un raport de aviz cu numeroase obiecții la însuși conținutul acestuia, din partea Ministerului Justiției. Poziția mea este aceea că acest proiect, în acest moment, trebuie respins”, a mai precizat Crin Antonescu.
Declarația lui Crin Antonescu vine în contextul în care mii de persoane au protestat în București, în marele orașe ale țării și în orașe din Europa, Asia și America împotriva proiectului de la Roșia Montană.