În ultima perioadă are loc un adevărat război în USL pentru promovarea sau blocarea unor proiecte de legi. PNL şi PSD nu mai vorbesc de iniţiative comune. Fiecare vine cu legi proprii, iar acestea par să nu aibă alt scop decât să-l deranjeze pe celălalt.
Proiectul Roşia Montană a fost cel care a declanşat conflictul din USL. „Poziția mea este aceea că acest proiect, în acest moment, trebuie respins. E un proiect iniţiat de Guvern, dar primul ministru ne spune că va vota împotriva lui în calitate de parlamentar”, a declarat Crin Antonescu.
Liberalii au criticat nu doar proiectul, ci şi faptul că a fost pasat Parlamentului cu ameninţarea că respingerea lui va costa mult statul român. „Dacă Guvernul, în calitate de reprezentant al statului în asemenea angajamente, ştia că are nişte obligaţii, atunci rezolvă această chestiune printr-o hotărâre de Guvern”, a subliniat Crin Antonescu.
Pentru că liberalii nu au fost consultaţi pentru Roşia Montană, nici ei nu i-au înştiinţat pe social-democraţi că au depus un proiect de lege prin care primarii ar urma să fie aleşi in două tururi.
Liviu Dragnea a declarat că aceste schimbări i se par proaste. „Noi nu susținem așa ceva”, a subliniat el.
Social-democraţii au replicat cu legea descentralizării, prin care ministerele conduse de PNL pierd cele mai importante direcţii judeţene în favoarea autorităţilor locale, majoritatea conduse de oamenii PSD. Liberalii au reacţionat prin ministrul de Interne, care, potrivit proiectului lui Liviu Dragnea, ar urma să piardă Poliţia Rutieră şi Jandarmeria. „România este o țară săracă și nu își poate permite să organizeze mai multe centre unde comanda unică este necesară”, a spus Radu Stroe.
Crin Antonescu a venit cu o altă surpriză legislativă: amnistierea primarilor incompatibili, care i-a adus laude din partea aleşilor locali de toate culorile. „Şi eu vreau să fiu popular între primari și să spun ca îi apăr pe toți, dar aș vrea să o și fac, nu doar să o spun”, a declarat Victor Ponta.
PSD l-a lăsat pe Liviu Dragnea să conducă ostilităţile cu PNL, mai ales că este iniţiatorul descentralizării şi a proiectului de regionalizare. Liberalii l-au scos în faţă pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, care a retezat orice discuţie pe această temă: „Regionalizarea administrativă nu se poate face fără modificarea Constituţiei. Voi fi ultimul care face presiuni Hai să facem legislaţia, pentru că dacă facem repede, facem prost”, a subliniat el.
În timp ce se bat în proiecte proprii, cele două părţi reclamă tot mai des lipsa de comunicare şi absenţa unor întâlniri lămuritoare.
Vasile Dâncu: „E valabilă și varianta în care PNL încearcă să fie dat afară de la guvernare”
„Poate fi și varianta în care PNL încearcă să fie dat afară de la guvernare, dar să nu facă el primul pas, să enerveze PSD încât să îi invite afară de la guvernare. Văd că proiecte ce nu au legătură cu politizarea încep să fie disputate ideologic, cum ar fi situația cu Codul rutier. Asta e și cu primarii, cei care sunt incompatibili încearcă să fie amnistiați de apostolul Antonescu pentru a câștiga sprijin în perspectiva prezidențialelor. Coaliția are un moment de cotitură, s-a blocat în negocieri”, a declarat Vasile Dâncu, la Digi24, în legătură cu tensiunile din coaliție.