Comisia Juridică dă aviz negativ privind urmărirea penală a lui Victor Ponta
FOTO: Mediafax Foto
Comisia Juridică a recomandat respingerea cererii DNA privind încuviinţarea urmăririi penale.
Din 26 de deputaţi jurişti, 7 au fost "pentru", unul s-a abţinut, iar 18 au fost "împotriva" cererii DNA.
Ciprian Nica, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților: „Comisia Juridică va face un raport prin care nu se cere începerea urmărirea penală. Victor Ponta și-a susținut cauza, și-a ținut dreptatea, ce să susțină altceva?”
Valeria Schelean, vicepreşedintele Comisiei Juridice: „Un act de demnitate pentru premier ar fi fost să lase această urmărire penală să fie începută și să-și facă acele apărări pe care le-a făcut în fața colegilor din comisie în fața instanței de judecată. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în ședință este că PSD se opune unei justiții independente”.
ACTUALIZARE 16.00. Victor Ponta a venit la Parlament, pentru a fi audiat.
ACTUALIZARE 11.35 Audierea finală va avea loc la ora 16:00 – 16:30, urmează să decidă Biroul Permanent, pentru ca noi să putem da raportul final, a precizat Ciprian Nica, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților. Mâine, probabil la ora 10:00, așa am fost informați - va fi programat votul în plen, ca să nu se mai lungească prea mult, a adăugat el.
„Deci, s-a făcut o primă evaluare, a fost audiat, a fost întrebat, am intrat în partea a doua, noi trimitem acum acest raport de evaluare la Biroul Permanent, care va fi la orele 14:00 și Biroul Permanent va decide dacă va fi 16:00 sau 16:30”, a rezumat Ciprian Nica.
Întrebat dacă membrii Comisiei au avut timp să studieze acest dosar, Ciprian Nica a recunoscut că nu. În jur de 1.100 de file se află de vineri după-amiază, din jurul orei 17:00, la Comisie, sub cheie, sub sigiliu, nu m-am uitat pe tabel să văd care colegi au putut să-l vadă. (…) Avem timp până la orele 16:00-16:30 să citim materialul, ca să ne facem și noi o idee”, a apreciat Ciprian Nica.
„Dacă mă întrebați pe mine, personal, ca deputat Ciprian Nica, fără să fac mențiunea al cărui membru de partid sunt (PSD – n.r.), sunt împotrivă, pentru că procedura asta n-o văd normală”, a declarat președintele Comisiei juridice, răspunzând întrebării unui jurnalist. El a precizat că nu știe dacă acesta este punctul de vedere al majorității, pentru că s-a ocupat doar de mobilizare. „Vă dați seama că nu discut astfel de lucruri la telefon”, a adăugat Ciprian Nica.
ACTUALIZARE 11.31 După un sfert de oră, premierul a ieșit de la ședința Comisiei juridice precizând că va reveni la ora 16:00, ca să-și expună punctul de vedere. „A fost un vot unanim, n-am ce dosar să studiez și nici n-am nevoie de avocat”, a spus premierul, precizând că sunt cinci volume trimise de DNA, însumând peste 1.000 de pagini.
„Îmi susțin punctul de vedere, colegii fac un raport, mâine vreau să fie votul în plen, nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern să tragem de timp”, a declarat Victor Ponta.
ACTUALIZARE 11:15 Premierul Victor Ponta a venit la Parlament, ca să participe la ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Membrii acesteia vor stabili când vor discuta solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale a premierului, care este și deputat.
Înainte de a ajunge la Parlament, premierul a petrecut circa două ore în sediul Guvernului. Acolo a fost văzut venind și Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.
La ora 11.00, Comisia juridică din Camera Deputaţilor se reuneşte pentru a relua discuţia despre dosarul în care apare numele premierului Victor Ponta şi pentru care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Mai exact, astăzi, Comisia trebuie să trimită Biroului Permanent o primă informare despre acest dosar şi să fie stabilită data la care se va lua în discuţie ridicarea imunităţii lui Victor Ponta, cerută de procurorii DNA.
Două ore mai târziu, la 13.00, birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili calendarul moţiunii de cenzură depuse vineri de liberali. O moţiune prin care se cere demisia lui Victor Ponta. Ca aceasta să aibă o şansă, liberalii trebuie să negocieze susţinere atât din partea UDMR, cât şi a partidelor din actuala coaliţie.
Luni, 8 iunie 2015, de la ora 15.00, la Camera Deputatilor, Sala Grupului #PSD “Ovidiu Sincai”, nivel 1M, va avea loc Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat.
Posted by Partidul Social Democrat on Sunday, June 7, 2015
Iar la ora 15.00, liderii PSD din teritoriu vin la Bucureşti, convocaţi de Victor Ponta. Comitetul Executiv al PSD ar trebui să îşi reafirme susţinerea faţă de premier. Unii lideri din ţară şi-au prezentat deja poziţia de susţinere şi au spus că Victor Ponta trebuie să rămână în funcţie şi să continue programul de guvernare.
Premierul s-a întâlnit, duminică, cu liderii partenerilor din Coaliție. El a vrut astfel să se asigure de sprijinul celorlalte partide din coaliţia de guvernare. La finalul întâlnirii, Victor Ponta a anunțat că nu intenționează să demisioneze din funcția de premier.
„Am spus că un prim ministru care îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea nu poate să continue, dar, din ce am arătat rezultă clar că aducerea acuzaţiilor în acest moment politic are ca scop demisia guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare. Doar cetăţenii prin vot şi oamenii politici pot decide acest lucru, nu un procuror. Înţeleg poziţia politică a domnului Iohannis, dar l-am informat despre ce sistem a moştenit de la Traian Băsescu şi despre ce trebuie să facă pentru ca acest sistem să funcţioneze mai bine. Demisia ar fi pentru mine şi familia mea cel mai simplu lucru, dar cred că schimbarea guvernului, a majorităţii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor şi nu vreau să fiu complice la aşa ceva. Nu suntem în criză politică, o ţară fără guvern şi fără majoritate parlamentară - aceea e o ţară în criză politică”, a spus Victor Ponta.
- Etichete:
- guvern
- parlament
- victor ponta
- imunitate
- comisia juridica
- zi decisiva
- victor ponta aviz negativ
- victor ponta urmarire penala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News