Video Premierul Ciolacu a anunțat că Roxana Mînzatu este propunerea României pentru funcția de comisar european

Data actualizării: Data publicării:
minzatu ciolacu
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că propunerea pentru funcţia de comisar european din partea României către executivul european este Roxana Mînzatu. El a adăugat că aceasta este „persoana potrivită” pentru post. Țara noastră va avea „un portofoliu relevant” a mai precizat  șeful Guvernului, întrebat ce portofoliu va deține România.

ACTUALIZARE 13.53 „După şedinţa cu grupurile parlamentare am avut mai multe discuţii telefonice, acum voi merge la Guvern şi voi face nominalizarea pmentur viitorul comisar European, în persoana doamnei Roxana Mînzatu, urmând ca în perioada următoare să continui discuţiile cu preşedinta Comisiei, pentru a închide şi portofoliul. (...) E un portofoliu relevant pe care îl va reprezenta România. Doamna președinte nu numește un comisar până nu are un interviu cu respectiva persoană, nominalizare. Acest interviu a avut loc duminică între doamna Roxana Mînzatu și președinta Comisiei, de o oră și jumătate. Categoric, pe urmă doamna președinte nu a avut decât cuvinte de laudă”, a declarat Ciolacu, într-o conferință de presă.

Chestionat despre o posibilă legătură între scăderea deficitului și propunerea unei femei în funcția de comisar european, premierul a replicat: „Cred că e ultimul lucru pe care l-aş lua în considerare, dacă este un bărbat sau o femeie, sau ducerea discuţiei în privinţa capacităţii unei persoane de a fi comisar sau nu, dacă este feminin sau este bărbat”.

Șeful Guvernului a subliniat că discuţiile cu Ursula von er Leyen sunt pe tema portofoliului, iar cele legate de deficit sunt încheiate şi duse de acum o lună şi ceva.

„Mai avem nişte obligaţii pe care trebuie să le respecte statul român faţă de Comisie, următorul deficit al României va intra într-o traiectorie de reducere a deficitului pentru următorii 7 ani”, a mai explicat Ciolacu.

Întrebat despre faptul că Nicolae Ciucă spunea că sunt soluții mai bune decât Roxana Mînzatu și dacă a exista un acord în coaliție, atunci când a fost făcut propunerea Roxanei Mînzatu și dacă președinte Iohannis și-a dat acordul, Ciolacu a răspuns: „Instituțional au avut loc aceste discuții. Eu cred că doamna Roxana Mînzatu este o persoană potrivită”.

Despre portofoliul pe care îl va avea România, premierul a precizat  că „atributul anunțării portofoliului este al președintei Comisiei, nu este al meu”.

„Normal că au loc negocieri cu președinta, de aceea a fost un interviu, dar nu e atributul meu”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Întrebat, înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD dacă a trimis propunerea de comisar european la Bruxelles, Ciolacu a spus: „Am vorbit cu şefa Comisiei Europene. După şedinţa de partid o să merg la Guvern şi o să trimit propunerea”.

Prim-ministrul a mai precizat că va transmite o singură propunere pentru această funcţie.

La rândul său, liderul PNL Nicolae Ciucă a explicat, chestionat la Digi24, dacă au fost discutate nume în coaliție privind propunerea pentru funcția de comisar european, că „au fost pronunțate mai multe nume și noi avem nume pentru astfel de propuneri”.

„Ca atare, așteptăm ca premierul să facă public numele”, a completat Ciucă.

Roxana Mînzatu ar putea fi nominalizarea României pentru funcția de comisar european, au spus surse din PSD, pentru News.ro.

Inițial, liderul PSD l-a propus pentru această funcție pe Victor Negrescu, însă președinta CE Ursula von der Leyen a solicitat statelor membre ale UE să nominalizeze un bărbat și o femeie drept comisar european.

Astfel, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, privind propunerea de comisar european a României, că e foarte important domeniul pe care o să-l reprezinte țara noastră, iar dacă pentru un portofoliu cea mai potrivită persoană este o femeie, atunci va nominaliza o femeie.

Momentan nu este cunoscut ce portofoliu va primi România.

Cine este Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu, în vârstă de 44 de ani, conduce Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, cu rang de secretar de stat.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Executivului, ea absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).

Mînzatu are o experienţă vastă în domeniul fondurilor europene, dobândită atât în mediul privat, în cel nonguvernamental dar şi prin funcţii publice.

Din 2004, a fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, a fost consultant, manager de proiect şi formator în companii din Bucureşti, Bruxelles şi Braşov, a condus fundaţia Şcoala Română de Afaceri – Braşov, a pregătit şi implementat proiecte cu finanţare europeană sau naţională pentru companii, administraţii publice locale dar şi pentru organizaţii non-guvernamentale.

Roxana Mînzatu a ocupat şi poziţii de demnitate publică. A fost consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Braşov (2004-2008, 2011-2012). În 2009 a fost subprefect al judeţului Braşov (martie-octombrie 2009). În 2015, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi, apoi, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, a coordonat elaborarea şi implementarea strategiei de reforma a achiziţiilor publice şi a pachetului de legi ale achizitiilor publice. A îndeplinit un mandat de deputat PSD Braşov (decembrie 2016-decembrie 2020) şi a fost ministru al fondurilor europene (10 iunie – 4 noiembrie 2019).

 

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri