În prag de campanie electorală, politicienii români caută vinovaţii pentru eşecul Schengen. Preşedintele Senatului îi arată cu degetul pe cei care vorbesc prea mult despre corupţia din ţara noastră. PSD consideră că responsabili sunt Guvernul şi preşedintele, iar parlamentarii se plâng că suntem trataţi ca o ţară de mâna a doua de partenerii europeni. Singurul mesaj optimist vine de la preşedintele Klaus Iohannis.
De ce nu intră România în Schengen? O întrebare la care politicienii ridică din umeri şi dau vina unii pe alţii. Parlamentarii cred că este o nedreptate care se face ţării noastre şi au ţinut să transmită acest mesaj şi ambasadorului Slovaciei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
„Simţim şi noi şi cetăţenii români simţim cumva că suntem trataţi ca o ţară de mâna a doua”, a spus deputatul PSD, Dorin Petrea.
„A fi în spaţiul Schengen de facto numai cu obligaţii şi fără drepturi să ştiţi că nu este deloc corect faţă de România”, a adăugat președintele Comisie pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
C. P. Tariceanu: Ne facem rau cu mâna noastra
Dacă parlamentarii au întrebări, liderii partidelor au şi răspunsuri. Călin Popescu Tăriceanu crede că ne facem rău cu mâna noastră, iar un rol important îl au discursurile pe care le au politicienii în afara ţării.
„Dar ţine în egală măsură şi de modul jalnic în care mulţi lideri politici români înţeleg să prezinte România în afară. Încep să recite şi la introducere vorbesc despre corupţia din România, la cuprins despre corupţia din România şi în încheiere despre corupţia din România, să nu ne mirăm atunci că aia spun domnule în România e o problemă gravă şi serioasă această chestiune şi sigur ar fi bine să nu-i primim în Schengen”, a spus copreședintele ALDE, Călin popescu Tăriceanu.
L. Dragnea dă vina pe Guvern și președinte
După o guvernare de trei ani, cei din PSD au înţeles unde este vinovatul pentru amânarea intrării României în Schengen.
„Ne-am pus foarte mari speranţe atât în preşedintele Iohannis, cât şi în actualul Guvern. Poziţia noastră este să intrăm în Schengen, dar încă o dată vă spun că atunci a fost o foarte mare manifestaţie, manifestare că cu guvernul tehnocrat şi cu guvernul meu vom intra în Schengen. Din păcate, nu am intrat. Ne dorim în continuare”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.
K. Iohannis, optimist în privinţa Schengen
Dacă în ţară tonul este unul pesimist, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să dea un mesaj optimist după ce a purtat mai multe discuţii informale cu oficialii europeni.
„Chestiunea Schengen nu este rezolvată, dar cred că suntem pe o evoluţie cu trend pozitiv”, a precizat șeful statului.
Premierul Dacian Cioloş a declarat recent că ţării noastre îi este refuzat accesul în Schengen din motive politice, care sunt total depăşite de realităţi.