Cam aşa se întâmplă cu aceste comisii. Cel mult patru şedinţe în 30 de zile, fiecare a câte trei – patru ore. În rest, locul dezbaterilor e luat de tot felul de scuze încadrate la capitolul „diverse” sau „studiu individual”.
Parlamentul este si astăzi gol: scenariu clasic într-o zi cu activitate în comisii.
Sala de şedinţe a Comisiei pentru drepturile omului - o sală goală. De fapt, o imagine obişnuită. Dacă aici ar fi deputaţi este posibil să fie o problemă, întrucât sala ar fi de nerecunoscut. Într-o lună de zile au fost rare ocaziile când deputaţii s-au întâlnit pentru a dezbate legi.
În rest, potrivit spuselor angajaţilor, se ocupă cu „diverse” şi „studiu individual”.
În urmă cu aproape o lună, angajaţii comisiei pentru drepturile omului au dezvăluit ce fac parlamentarii atunci când în program figurează un singur punct: diverse, adică „toate chestiunile care ţin de comisie”.
Toate „chestiunile”, mai puţin dezbaterea legilor. Astăzi, pentru aceleaşi „chestiuni” care nu presupun prezenţa aleşilor reporterii Digi24 au mai primit o explicaţie - „studiu individual”.
Tot astăzi, Comisia pentru industrii.
Sălile sunt goale, cu excepţia birourilor angajaţilor. Care, spre deosebire de deputaţi, vin la muncă şi joia. Lucrează la proiectele pentru săptămâna viitoare.
Aceste comisii înseamnă o cheltuială foarte mare. Pentru că senatorii şi deputaţii au angajaţi: şofer, secretară şi consilieri. Şi au şi foarte multe săli în care ar trebui să lucreze: sala de şedinţă, cabinet consilieri, cabinet deputaţi. Şi toate sunt închise.
Parlamentul are 45 de comisii, pentru care trudesc peste 200 de angajaţi. Secretarele şi consilierii primesc lunar salarii de peste 500.000 de lei. În plus, preşedintele fiecărei comisii primeşte o indemnizaţie de 450 de lei pe lună. Rezultă o cheltuială de 520.000 de lei, adică în jur 120.000 de euro pentru cele patru şedinţe lunare ale acestor comisii.
Cu alte cuvinte, o şedinţă a unei comisii costă peste 650 de euro, indiferent dacă ea are loc sau nu.