„Eu am o datorie de recuperat de la Senat de două milioane de lei. Sunt foarte puţine resurse financiare şi domnul Antonescu, căruia eu îi spun de la început că nu avem destul de multe resurse finaciare şi trebuie să găsim nişte soluţii comune, a înţeles în acest moment acest lucru. Vom discuta cu primul-ministru al României, nu-mi face plăcere să cer rectificare pozitivă", a spus Zgonea. „I-am facut notificare și i-am spus că îi iau zece la sută pe zi cum zice legea”, a completat Valeriu Zgonea.
Președintele Senatului, Crin Antonescu, nu a reacționat la această declarație, dar surse apropiate lui spun că nu a fost primită nicio notificare.
Potrivit președintelui Camerei Deputaților, banii sunt datorați de Senat pentru plata utilităților, în condițiile în care Camera Deputaților este administratorul Parlamentului. Legea permite inclusiv încasarea de penalități pentru plățile întârziate.
Potrivit calculelor făcute de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, acest for ar avea nevoie de 13 milioane de lei pentru a achita suma forfetară.
El a precizat că, dacă Senatul va îndrepta suma de două milioane de lei către Cameră, în condiţiile în care Camera are păstrate cele patru milioane de lei destinate investiţiilor, atunci nu ar mai fi nevoie decât de şapte milioane de lei pentru achitarea sumei forfetare.
Printre investiții se numără și cumpărarea de 50 de mașini noi pentru conducerea Camerei.
Din cauza statutului
Senatorii şi deputaţii au ajuns la fundul sacului. Au solicitat Ministerului Finanţelor o suplimentare bugetară, dar nu au reuşit, în şase luni, să-şi adopte propriul Statut, care ar fi adus economii substanţiale. Statutul vechi va fi în vigoare cel puţin până în septembrie, timp în care ambele Camere vor continua să arunce banii pe hoteluri de lux, birouri parlamentare şi consilieri.
În orice caz, Camera și Senatul se pregătesc să ceară bani în plus de la guvern.
La începutul anului, deputaţii au primit de la buget 198 de milioane de lei, iar senatorii - 85 de milioane de lei. Banii ar fi trebuit să le ajungă pentru tot anul, dar deja s-au terminat. Aşa că, speră la o suplimentare acceptată de guvern, chiar dacă premierul Victor Ponta i-a avertizat, încă de luna trecută, că nu vor primi nimic în plus.
Citiți și: PRIVILEGII ÎNCĂ MENŢINUTE. Discuțiile pe statutul parlamentarilor, amânate pentru la toamnă