Dacian Cioloș are la dispoziție, potrivit Constituției, 10 zile pentru a obține cele 234 de voturi minimum necesare pentru a obține votul de încredere în Parlament. În cazul în care nu va reuși acest lucru, poate să-și depună mandatul de premier desemnat, anunțând eșecul formării majorității, sau poate să se prezinte în fața Parlamentului, pentru a fi respins prin vot.
Deocamdată, Dacian Cioloș nu a lansat nicio invitație către partide pentru a începe negocierile, el anunțând, pe pagina sa de Facebook, că va avea mai întâi o ședință a conducerii USR, după care se vor stabili echipele de negociere și mandatul.
Însă, în mod firesc, discuțiile ar trebui să înceapă cu foștii parteneri de la PNL, deținători ai poziției de prim-ministru interimar. Florin Cîțu, premierul demis și președinte al PNL, a anunțat și el că nu dorește să discute cu Cioloș decât după ce USR-iștii vor negocia cu cei de la PSD și AUR, adică cele două partide care au votat alături de USR pentru demiterea Guvernului Cîțu.
USR și PSD ar aduna, împreună, cu 4 voturi peste necesarul majorității, însă nici la PSD nu pare să găsească, deocamdată, ușa deschisă noul premier desemnat. Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că „PSD nu va vota niciodată un guvern zero” și l-a trimis pe Cioloș la PNL.
Cei de la UDMR așteaptă să înceapă rundele oficiale de negocieri, însă este cunoscută adversitatea dintre liderul Uniunii, Kelemen Hunor, și cei de la USR, așa că nu este de așteptat ca, în cazul în care Cioloș va fi la limită cu numărul de voturi necesare, să primească ajutor din partea parlamentarilor maghiari.
Scenariul discutat la PNL ia în calcul ca USR, în cazul în care premierul desemnat nu va reuși să adune o majoritate în Parlament, să devină mai flexibil la negocieri, întorcându-se către liberali cu cererea de ajutor.
Atunci ar fi posibil ca, după ce Dacian Cioloș și-ar depune mandatul sau ar pica la vot în Parlament, PNL să vină cu propunere de premier pe care cei de la USR să o accepte.
Nu a ieșit din calcule nici varianta unui guvern minoritar susținut în Parlament de PSD, însă președintele Klaus Iohannis le-a comunicat liberalilor, în cadrul consultărilor de luni, că nu își dorește „o soluție pe termen scurt”.
Cum arată puterea partidelor la votul din Parlament:
- PSD - 157 de parlamentari
- PNL - 134 de parlamentari
- USR - 80 de parlamentari
- AUR - 43 de parlamentari
- UDMR - 29 de parlamentari
- Minorități - 18 parlamentari
- Neafiliați - 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
Editor : Adriana Duțulescu