Profesorul Cristian Pîrvulescu crede că va urma un val de excluderi din PSD ale constestarilor lui Liviu Dragnea, pentru că liderul social-democraților, ieșit slăbit după CEx-ul de vineri, va încerca să-și restabilească autoritatea. Opțiunea „nucleară” cea mai la îndemână pe care o are acum este referendumul, spune politologul.
Comentariul lui Cristian Pîrvulescu, la Digi24:
„Între timp, cei care erau foarte entuziaști și credeau că vor putea obține această demisie au constatat că majoritatea este împotriva lor și atunci au schimbat discursul și tactica. De la începutul ședinței era evident că majoritatea este în favoarea dlui Dragnea, dar oricum nu exista o baza statutară pentru excluderea dlui Liviu Dragnea din partid.
Citiți și: Liviu Dragnea, confirmat în funcţie de CEx. Cronica unei bătălii cu suspans risipit pe drum
Nu este foarte clar ce și-au dorit așa-numiții puciști – să îl excludă pe dl Dragnea, dar fără să fi citit cu atenție statutul, sau au încercat să pună în discuție o problemă? Pentru că dacă a doua ipoteză este cea adevărată, atunci au reușit. Au reușit să pună în discuție puterea lui Liviu Dragnea și au reușit să dovedească opiniei publice că Liviu Dragnea nu mai e la fel de puternic. Asta va avea consecințe cu siguranță în partid, este o victorie a la Pirus, dacă vreți: Liviu Dragnea a învins și știam de la început că are majoritate, dar începe să fie din ce în ce mai contestat și gândiți-vă la un lucru: nici măcar nu știm câți au votat împotrivă, pentru că de o parte, Liviu Dragnea spune că au fost 8 cei care au votat împotriva sa, dar calculele și listele care au fost date de cei care l-au contestat arată că au fost ceva mai mulți - poate 10, poate 11.
Citiți și: EXCLUSIV. Ce popularitate are Liviu Dragnea în sondajul prezentat în CEx de Adrian Țuțuianu
Este un început de contestare, puterea sa nu mai e nelimitată, dar forța lui Liviu Dragnea constă în primul rând în susținerea pe care i-o asigură organizațiile locale, de aceea nici liderii de organizații județene nu au avut curajul să meargă mai departe. Probabil nu doar cei trei semnatari erau foarte nemulțumiți de Liviu Dragnea, ci mult mai mulți. N-au avut curajul să se exprime.
Citiți și: De ce a eșuat puciul anti-Dragnea? CTP: „Totul e atât de simplu!”
Următoarea mișcare
Poate că dumnealor cred că pot să îl saboteze pe Liviu Dragnea din interior, dar și Liviu Dragnea știe că poate fi sabotat din interior, deci, în consecință, Liviu Dragnea va lua toate măsurile necesare pentru a-i exclude. Și dacă președintele nu poate fi exclus din partid, atunci orice alt membru poate fi exclus din partid și aceste excluderi, care au fost deja cerute în ședința de ieri, vor fi cerute în ședințele următoare, pentru că așa cum și-a eliminat și alți adversari, Liviu Dragnea va încerca să îi elimine și pe aceștia. Va reuși? De fapt, acolo va fi momentul cel mai dur . În momentul în care constestatarii vor fi excluși, atunci puterea lui Liviu Dragnea va fi absolută, dar în momentul în care vor rezista tentativelor de excludere, atunci va fi, de fapt, un vot de încredere pentru aceștia.
Oricum, imaginea unui președinte al PSD-ului care e slăbit este cea care domină acum peisajul, dar tocmai pentru că este slăbit, Liviu Dragnea va încerca să își restabilească autoritatea și după cum ați văzut opțiunea nucleară a lui Liviu Dragnea este referendumul, care e deja instrumentalizat politic și este folosit pentru a-și întări atât poziția personală în partid, cât și poziția partidului în societate folosind o temă care nu are nicio legătură cu doctrina social-democrată, din contra, este contrară doctrinei social-democrate, dar Liviu Dragnea e un pragmatic pe care nu-l interesează ideologia, ci puterea.
În ceea ce o privește pe premierul Viorica Dăncilă, și dacă nu ar fi luat o poziție deschisă față de Liviu Dragnea, dependența sa față de președintele PSD este totală. Dna Dăncila, chiar dacă este prim-ministru, este creația lui Liviu Dragnea, președintele PSD, și va rămâne dependentă de acesta. A fost alegerea lui Liviu Dragnea pentru a-și întări poziția în interiorul partidului, după ce experiențele precedente au arătat că prim-miniștrii bărbați sunt tentați să se revolte împotriva sa. Nu cred că ne putem aștepta la suprize. A fost tăcută, pentru că nu a mai vrut să facă erori. De limbaj”.