Una dintre cele mai importante prevederi ale acordului se referă la mesajul extern. Cei doi şi-au luat angajamentul să nu se contreze când vine vorba despre poziţia României în raport cu alte state. Înţelegere încălcată recent, în scandalul cu Ungaria. „România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, spunea președintele. „Cu cineva care s-a pupat cu Laszlo Tokes şi i-a încurajat pe extremişti se duce şi dă cu bâta în baltă în sens invers, că face el ordine la Budapesta”, replica premierul.
Pactul îi obligă pe cei doi să evite confruntările publice inutile şi să încerce să cadă de acord asupra unor probleme importante, înainte de a ieşi public cu declaraţii contradictorii. Punct încălcat în repetate rânduri.
CFR Marfă...„În momentul de faţă aveţi un guvern care nu a probat că ar fi competent. Oricâte acorduri de coabitare ai avea, ele nu inseamnă și minciună prin omisiune”, spunea Traian Băsescu, în timp ce premierul ataca: „Decizia guvernului e de a ignora pozițiile politicianiste ale lui Băsescu, poziţii de vară la bere, de unde o fi”.
Accidentul din Muntenegru...„Eu am ştiut, la 19 fără 5 minute ştiam. Nu cred că premierul, care era în Piaţa Constituţiei, juca baschet, nu a fost informat şi el. Nu cred. Dar nu au realizat gravitatea incidentului”, anunța președintele. „Atunci când am avut accidentul din Muntenegru nu l-a interesat , l-a durut în cot de oamenii din Muntenegru”, replica Victor Ponta.
Problemele din agricultură...„Guvernul are o mare responsabilite în sabotarea agricultorului român anul acesta. Nu există alta variantă, ori proasta guvernare, ori aranjament ori lucru în favoarea unora”, spunea Traian Băsescu. „Președintele tot timpul pune pile, în privat și în public, pentru sponsorii săi, marii baroni din agricultură. Presedintele se ocupă să ne saboteze”, sublinia premierul.
Aducerea lui Omar Hayssam în ţară...„România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat, nu vă pot confirma și infirma nimic”, anunța Traian Băsescu. „Daca dvs. vreți să jucați în filme polițiste proaste, puteți să o faceți. Eu nu pot să vă jignesc inteligența și să vă spun că domnul Hayssam a venit din lună, cu un cal înaripat”, le spunea premierul jurnaliștilor.
În acord există referiri şi la limbajul folosit. Cei doi se obligă să aibă o adresare respectuoasă, întotdeauna la plural. „Apropo de ticăloşie şi de tupeu, după ce îi faci dosar penal unuia dintre cei mai buni medici din România, mai ai şi nesimţirea să îl suni la telefon să îl rogi să ajute pe cineva”, declara Victor Ponta în scandalul Florin Cioabă.
„Aș vrea sa treacă de stadiul de agent constatator. Nu-mi plac prim-miniștrii constatatori”, spunea președintele la Digi24.
În plus, premierul şi preşedintele ar fi obligaţi să se întâlnească direct de câte ori au câte o divergenţă şi să încerce să o rezolve. Şeful statului s-a plâns însă că premierul nu-i mai răspunde la telefon.
În pact există un articol care spune că, dacă cei doi nu se înţeleg, se formează o comisie de arbitraj din care fac parte consilieri şi miniştri. Traian Băsescu şi Victor Ponta nu au apelat niciodată la o astfel de comisie.