12 angajamente care au dispărut din programul PSD-ALDE

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
TUDOSE MINISTRI PARLAMENT 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Programul de guvernare al Cabinetului Tudose aduce modificări substanțiale față de programul Cabinetului Grindeanu. Apar și taxe noi, despre care nu au fost oferite detalii și explicații, se schimbă și modul în care vor fi impozitate firmele (pe cifra de afaceri, în loc de profit), crește mai accelerat salariul minim pe economie. Și nu e foarte clar nici ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii. Dar, noul program de guvernare mai vine cu ceva: dispariția unor promisiuni.

Câteva dintre angajamentele dispărute:

* TVA de 0% pentru vânzarea de locuințe, publicitate și pentru inputuri în agricultură. Trebuia să fie de la 1 martie 2017, dar nu s-a făcut. În noua variantă mai apare doar o cotă de 5% TVA pentru vânzarea de locuințe cu o suprafață mai mică de 120 mp și pentru inputuri în agricultură, dar și aceasta de la 1 ianuarie 2018

* Recalcularea accizelor. În prima formă a programului de guvernare, PSD-ALDE își lua angajamentul, „tot pentru a arăta respect pentru contribuabil”, că va corecta, începând cu 2018, legislația care permite calcularea accizelor la un curs al euro care nu corespunde cu realitatea. Promisiunea a dispărut acum.

* Transformarea Eximbank în bancă de dezvoltare și investiții. În noua formă a programului de guvernare, se vorbește, generic, de înființarea unei bănci de dezvoltare și investiții „cel târziu la 1 ianuarie 2018”.

* Stabilirea unor procente pentru ajutoarele acordate de stat. În varianta inițială, Guvernul PSD-ALDE se angaja să acorde 33% din fondurile dedicate ajutoarelor de stat companiilor cu cifră de afaceri între 100.000 euro și 1 milion de euro, 33% companiilor cu cifră de afaceri cuprinsă între 1.000.001 euro și 10 milioane de euro și 34% companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 10 milioane de euro. Acum, în varianta a doua, se spune doar că alocările „se vor face cu prioritate în domenii precum turismul, cinematografia, construcțiile, industria agro-alimentară și agricultura” în cuantum de cel puțin 90% din valoarea proiectelor.

* Consultanții fiscali. În noua formă a programului de guvernare, aceștia nu mai apar, spunându-se că implementarea impozitului pe venitul global se va face prin intermediul sistemului informativ integrat organizat la nivelul ANAF.

* Tichetele de formare profesională. Introducerea acestora era prevăzută în vederea reconversiei rapide și a facilitării inserției pe piața muncii. În a doua formă a programului PSD-ALDE nu se mai spune nimic de ele.

* Programul Primul salariu. Avea ca scop stimularea tinerilor absolvenți deținători ai unei licențe de învățământ superior acreditat, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de trei ani și prin subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menținerea angajării timp de 5 ani.

* Construcția a 1.500 de locuințe sociale. În prima variantă, PSD-ALDE se angaja să construiască și să utilizeze „eficient” locuințele sociale destinate familiilor dezavantajate. În a doua variantă, nu mai există cifra și se vorbește, generic, de „elaborarea unui plan”.

* Stimulente pentru finalizarea studiilor. În varianta inițială se prevedea acordarea a 350 de euro pentru 60.000 de tineri, în vederea finalizării studiilor, și a altei sume, neprecizate, pentru studiile gimnaziale. În varianta revăzută, nu mai apar astfel de alocații.

* Impozit 10% pentru pensiile peste 2.000 de lei. Măsura trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie 2018, dar nu mai apare în varianta a doua a programului de guvernare.

* Deduceri pentru familiile cu copii. În forma inițială se prevedea acordarea unor deduceri fiscale de 1.600 lei/an pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 de lei/lună și de 1.200 lei/an pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000-10.000 de lei/lună. Acum, scrie, generic, doar „se vor introduce mai multe deduceri”, respectiv „promovarea unor mecanisme de sprijin a părinților”.

* Analize gratuite pentru gravide. În varianta inițială exista angajamentul ca toate analizele necesare femeilor însărcinate să fie gratuite, astfel încât să fie eliminate riscurile pentru mamă și copil. În varianta ajustată, nu mai apare nimic.

 

Câteva termene decalate:

* Codul economic al României, format din Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înființare a societăților comerciale, Legea evaziunii fiscale și „toate celelalte legi cu caracter economic”. Trebuia făcut până la 1 iulie 2017, pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2018. Acum, în noua variantă a programului de guvernare, termenul de adoptare este 1 iulie 2018.

* Reducerea TVA la 18%. Conform primei variante, trebuia făcută de la 1 ianuarie 2018. Acum, este de la 1 ianuarie 2019.

* Toate taxele să fie plătite online. În prima variantă, trebuia ca, de la 1 decembrie 2018, să nu mai existe vreo taxă care să nu poată fi plătită online. Noul termen este 1 ianuarie 2019.

* Voucherul de vacanță. Acesta trebuia acordat tuturor bugetarilor „începând cu primul semestru din 2017”, iar valoarea acestuia trebuia să fie egală cu salariul minim brut pe țară. În noua formă, a fost fixat la 1.450 lei (nu va crește o dată cu salariul minim) și va fi dat „fie în 2017, fie în 2018”, în funcție de „solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare”.

* Noul Statut al funcționarului public. Trebuia adoptat în primul semestru al anului 2017. A fost amânat pentru al doilea semestru din 2017.

* Neimpozitarea venitului medicilor. În forma inițială, de extinderea neimpozitării urmau să beneficieze și IT-iștii cu studii medii, angajații în cercetare și medicii. În a doua formă, medicii au rămas pentru 2018.

* Fondul Național de Dezvoltare. Al doilea mare fond, după Fondul Suveran de Investiții, acesta trebuia creat în al doilea semestru din 2017. Acum, este vorba de primul trimestru din 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...