Guvernul vrea să înlocuiască actuala impozitare a profiturilor cu una a veniturilor înregistrate de companii. Măsura are părți bune și părți rele însă nu va fi, cel mai probabil, acceptată de către Comisia Europeană.
Impozitarea afacerilor urmează să aibă loc de la data de 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare prezentat joi. ”Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, spun autorii programului de guvernare.
Liberalii critică măsură
Introducerea acestui impozit va pune cruce capitalului românesc și va goni în afara țărilor companiilor din România, spune Florin Cîțu, economist și parlamentar liberal. ”Ca să înțeleagă toată lumea, vor să ia banii de la cei care muncesc cinstit și onest ca să dea salarii mari la bugetari (...) În loc să lăsăm companiile să se dezvolte, Dragnea, Georgescu și Vâlcov le dau pur și simplu afară din țară obligându-le să-și mute sediile sociale în altă parte în UE. Rușine tovarăși. Tocmai ați pus cruce capitalului românesc”, spune Cîțu într-o postare pe Facebook.
Plusuri și minusuri
Plusuri:
Măsura ar putea majora veniturile statului din impozitarea firmelor. În 2016 statul a colectat 15 miliarde lei din impozitarea firmelor și 27 miliarde lei, deci aproape dublu, din impozitarea salariilor și a altor venituri.
Va face aproape imposibilă repatrierea profiturilor și diminuarea artificială a bazei impozabile. În prezent există companii in special multinaționale care înrtegiostrează afaceri de sute de milioane de euro în România anual și care plătesc impozite pe profit simbolice sau declară în mod constant pierderi câte 4-5 ani la rând.
Din punct de vedere al Administrației Fiscale un impozit pe venitul companiei este mai ușor de administrat decât unul pe profit.
Minusuri:
Măsura ar putea descuraja comportamentul investițional al firmelor. Impozit pe cifra de afaceri se va aplica inclusiv pe banii dirijați de o firmă spre investiții.
În funcțiue de nivelul de impozitare măsura ar putea reprezenta o înrăutățire a poverii fiscale.
În cazul firmelor aflate la început de drum un impozit pe cifra de afaceri mare reprezintă o povară importantă în calea dezvoltării firmei respective.
Nu în ultimul rând, măsura ar putea să nu fie aplicabilă. Comisia Europeană are în vedere o modificare radicală a sistemului de impozitare a companiilor multinaționale. Mai precis se dorește introducerea unui sistem de impozitare a profiturilor bazat pe indicatori precum locul de producție al unei firme, număr de angajați, volumul desfacerii în diferite țări. Ori introducerea unui impozitări a cifrei de afaceri va face total inutilă viitoarea directivă CE, iar Bruxellesul, cel mai probabil, se va opune.