La aproape un an de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, aleşii votează o nouă solicitare DNA privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul fostului ministru de interne. Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă. Dacă senatorii nu aprobă cererea DNA, procurorii nu vor putea merge mai departe cu ancheta.
Partidele politice au început deja să se poziţioneze în privinţa votului în cazul lui Gabriel Oprea. Singurii care au anunţat clar că vor vota fără rezerve PENTRU la solicitarea DNA sunt cei de la PNL.
„Senatorii liberali, ca de fiecare dată, au votat pentru încuviinţarea solicitărilor care vin din partea justiţiei, mai cu seamă pentru că aici este vorba de încuviinţarea începerii urmării penale”, a declarat liderul grupului PNL din Senat, Popa Ion.
Cei de la ALDE au anumite rezerve şi semne de întrebare când vine vorba de acest vot.
„Personal, eu am fost foarte surprins de această acuzaţie. Şi când am să votez, am să mă gândesc la următorul lucru: ce o să se întâmple dacă un motociclist din escorta care îi asigură coloana preşedintelui va avea un accident? Va ajunge preşedintele să fie acuzat de ucidere din culpă?”, spunea în urmă cu câteva zile Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.
Fost subaltern al lui Gabriel Oprea, actualul preşedinte executiv al PMP, Valeriu Steriu, susţine că acordă credit justiţiei. Nu poate vota pentru că e deputat.
„Este o veste neplăcută. De-a lungul timpului, cred că nu a fost nicio situaţie în care să existe vreo recomandare către colegii noştri din Parlament de a vota altfel decât pentru a sprijini justiţia”, a declarat președintele executiv al PMP.
Gabriel Oprea şi-a prezentat punctul de vedere pe un site de socializare. El precizează că nu a fost vorba de o coloană oficială, că nu ministrul a stabilit cine face parte din dispozitiv şi nici viteza de deplasare a coloanei. În finalul postării, subliniază că este nevinovat.
„Am spus-o și o repet: regret enorm această pierdere și cuvintele sunt prea puține pentru a descrie cât de mult m-a marcat, ca părinte mai ales, tragedia din octombrie 2015... Eu întreb însă: dacă nu ar fi fost acele lucrări nesemnalizate, oare Bogdan Gigină - chiar și rulând cu 84 km/h - ar fi murit?", a scris Gabriel Oprea.
Social-democraţii sunt liberi să voteze după cum le dictează conștiința.
„Nu le-am dat nici așa, nici așa. Nu! Le-am spus, în schimb, să studieze cu foarte mare atenție, pentru că au fost foarte multe comentarii despre competență, despre atribuții și să decidă fără nici o linie de la partid”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.
Primul vot urmează să fie dat în Comisia juridică, unde săptămâna aceasta va fi audiat și Gabriel Oprea. Votul decisiv va fi dat de plenul Senatului.
Procedură
Luni urmează ca membrii Comisiei juridice să prezinte în Biroul Permanent al Senatului calendarul votului în cazul Gabriel Oprea. Cel mai probabil, audierea lui Oprea în Comisia juridică va avea loc marţi, în aceeaşi zi urmând a se vota şi raportul Comisiei juridice.
După finalizarea raportului, votul urmează să fie dat în plen, cel mai probabil peste o săptămână.
Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art.67 din Constituţia României, republicată.
Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cazul în care Senatul decide să ceară urmărirea penală, preşedintele Senatului va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat la începutul lunii procurorului general să trimită Senatului cerere pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.