Raportul cu care ministrul Justiţiei cere schimbarea din funcţie a procurorului-şef anticorupţie a stârnit furtună în lumea politică. Doar coaliţia de la guvernare este mulţumită. Opoziţia pregăteşte acţiuni împotriva lui Tudorel Toader, dar cel mai puternic aliat al procurorului-şef este însă preşedintele Klaus Iohannis: spune clar că documentul ministrului Justiţiei nu l-a convins. Pe de altă parte, sunt și voci care cer revocarea procurorului general, alături de șefa DNA.
„Nu au fost motive teminice pentru a propune revocarea. O susțin (pe Codruța Kovesi, n.r.) și susțin și activitatea DNA”, a spus Klaus Iohannis.
Premierul nu a vrut să comenteze raportul ministrului Justiţiei.
„Nu cred că eu trebuie să dau un verdict. Contează că ceea ce a scris ministrul Justiției în acest raport, dacă e adevărat, înseamnă că toate lucrurile astea sunt îngrijorătoare și trebuie luată o decizie”, a spus Viorica Dăncilă.
Liberalii şi cei de la Uniunea Salvaţi România cred însă că după documentul anti-Laura Codruţa Kovesi, Tudorel Toader nu mai poate rămâne ministrul Justiţiei.
„Toader s-a făcut de râs. USR a decis să redacteze și să promoveze în Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției”, a spus Ion Stelian, deputat USR.
„Se impune demisia din funcție a lui Tudorel Toader. Solicitarea de revocare a procurorului șef DNA afecteaza încrederea în lupta anticorupție”, a spus Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL.
În vreme ce opoziţia cere demisia lui Tudorel Toader, un deputat PSD îi cere ministrului Justiţiei să se ocupe şi de alte aspecte.
„Eu sper că în continuare se va cere şi revocarea procurorului general, care este la fel de culpabil ca doamna Kovesi, pentru că a acoperit-o în permanenţă în aceşti ani”, a spus Cătălin Rădulescu, deputat PSD.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au avut nimic de transmis după ce ministrul Justiţiei a prezentat raportul negativ prin care cere revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef anticorupţie.