Alegerile anticipate nu sunt o soluție de dorit pentru România, dar dacă nu se poate rezolva altcumva criza politică din prezent, ele reprezintă un mecanism constituțional care trebuie pus în practică, a declarat duminică seara, la Digi24, Cătălin Drulă, vicepreședinte USR.
„Alegerile anticipate eu cred că pentru România nu sunt de dorit, dar dacă nu se poate rezolva criza politică altcumva, este un mecanism constituțional care trebuie pus în practică. Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat și să spună oamenii prin vot. Acum, eu nu cred că sunt de dorit, oricum cred că nu se pot organiza mai devreme de patru luni de la momentul căderii unei prime propuneri de premier, deci suntem cel puțin la patru luni și câteva zile de această declanșare ce ar putea avea loc mai degrabă în primăvară, trecând peste situația pandemică - până în primăvară sperăm să ne aflăm și într-o situație pandemică mai bună”, a declarat Cătălin Drulă, întrebat dacă alegerile anticipate sunt o variantă pentru USR. „Cred că există încă resurse să găsim o soluție în actuala configurație politică a parlamentului”, a adăugat liderul USR.
USR este dispus până în ultimul moment să accepte o propunere din partea PNL pentru a reface coaliția. Cătălin Drulă, vicepreședinte USR și ministru propus al transporturilor în cabinetul Cioloș a declarat la Digi24 că dacă se vor răzgândi cei din PNL, pot avea loc discuții. Liderul USR a lansat însă un nou atac la adresa lui Florin Cîțu, liderul PNL, și le cere liberalilor să-și reconsidere susținerea pentru premierul în exercițiu.
„Cred că sunt din ce în ce mai mulţi oameni din PNL care înţeleg că nu se mai poate cu Florin Cîţu. Poate că şi preşedintele înţelege şi sper să înţeleagă că e mai importantă ţara decât un om, oricât de Superman ar fi, dacă îmi permiteţi o licenţă, şi că nu ne putem bloca într-un om cu ţara. Cred că încă există resurse în această configuraţie a Parlamentului rezultată în decembrie 2020, dacă nu, e cinstit până la urmă să mergem către alegători”, a afirmat fostul ministru al transporturilor.
„De multe ori mi-am văzut colegii din PNL șocați, încercând să repare cioburile”
Florin Cîțu se face vinovat de modul în care conduce, de faptul că a luat decizii „pe persoană fizică”, fără să se consulte nici măcar cu cei din partid, a repetat Drulă. „De multe ori mi-am văzut colegii din PNL șocați cumva și încercând să repare cioburile unei farfurii care au căzut pe jos - șocați de anumite decizii, de momente prin care au trecut”, susține Cătălin Drulă.
„Noi asta am oferit și către premierul Cîțu, și către PNL - un parteneriat: haideți să guvernăm, dar fără să ne gândim că e un joc de sumă nulă, adică dacă un ministru USR își face treaba înseamnă că pierde PNL sau invers. Câștigăm toți împreună. Câțiva dintre liderii PNL chiar au spus asta: dacă guvernarea este bine, câștigăm toți. Mi s-a părut extraordinar și un mesaj inspirațional. Nu s-a întâmplat în practică tocmai din cauza premierului Florin Cîțu”, a mai declarat vicepreședintele USR.
Întrebat dacă are semnale din PNL că ar renunţa la Florin Cîţu pentru funcţia de premier, Cătălin Drulă a răspuns: „Discuţiile care sunt private rămân private, dar am semnale că sunt mulţi oameni din PNL cu capul pe umeri, oameni pe care îi respect, pe care îi respectăm ca parteneri, care nu sunt în regulă cu ce s-a întâmplat. Sunt mulţi care nici nu l-au dorit premier sau preşedinte, deci nu e o surpriză că există astfel de oameni”. Întrebat dacă se referă la oamenii care îl susțin pe Ludovic Orban, Cătălin Drulă a spus că nu neapărat. „Impresia mea este că sunt foarte mulţi oameni care înţeleg că omul este problema, nu e o soluţie şi că soluţia înseamnă să avem alt premier”, a insistat Cătălin Drulă.
Dacian Cioloș, liderul USR și premier desemnat, a eșuat în formarea unei coaliții guvernamentale, așa că a decis să ceară votul de încredere în Parlament cu un guvern minoritar. Conducerea partidului a validat, duminică seara, lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare, care vor fi depuse luni în Parlament.
Calculele și declarațiile politice indică un rezultat previzibil la votul de învestitură: guvernul Dacian Cioloș nu va fi validat de Parlament, caz în care președintele trebuie să facă o nouă propunere de premier. Unii analiști politici spun că va fi propus din nou Florin Cîțu, premierul demis prin moțiune de cenzură. Dacă nici a doua propunere de premier nu trece de votul Parlamentului, atunci pot fi convocate alegeri anticipate. PSD, cel mai mare partid din Parlament, a declarat că își dorește alegeri anticipate.
Editor : Luana Pavaluca