Ministrul Internelor a dat marți explicaţii în faţa parlamentarilor din comisia de apărare despre intervenţia brutală a forţelor de ordine împotriva protestatarilor paşnici strânşi în Piaţa Victoriei, pe 10 august. A susţinut cu insistenţă că nu a avut nicio atribuţie operativă atunci, că nu a dat niciun ordin şi, mai mult, că parlamentarii nu au dreptul să judece oportunitatea sau justificarea acţiunilor forţelor de ordine.
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Actualizate 13:45 - S-a încheiat audierea din Comisia de Apărare din Camera Deputaților.
Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan spune că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, în ziua de 10 august, când a avut loc mitingul diasporei, şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat. Carmen Dan a mai declarat, la finalul audierii din comisia de apărare din Parlament, că a răspuns tuturor întrebărilor membrilor comisiei şi că le va pune la dispoziţie raportul.
„În jurul prânzului am ajuns la minister şi am primit informări pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect (prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, n.r.) în ziua de 10 august. Am primit informaţia pe fluxul informaţional după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la finalul audierii în comisia de apărare.
Dan a reamintit că nu a primit o invitaţie oficială de a veni în comisie, însă a considerat că trebuie să fie prezentă la audieri. De asemenea, ministrul a precizat că a răspuns tuturor întrebărilor membrilor comisiei de apărare şi că le va pune la dispoziţie acestora raportul privind protestul din 10 august.
„Am făcut toate precizările necesare. Avem toată disponibilitatea să punem la dispoziţia membrilor comisiei acest raport. Dacă ei vor considera că sunt aspecte care vor mai trebui lămurite după ce vor analiza şi vor parcurge detaliile acestui raport, suntem la dispoziţia lor. Dincolo de disputele politice, eu cred că astăzi am avut posibilitatea să răspundem la foarte multe dintre întrebările care s-au pus şi în spaţiul public, şi de către membrii comisiei.
Urmare a acestui eveniment, încă sunt o serie de activități pe care le derulăm prin structurile competente. (...) Am discutat şi cu domnul preşedinte al comisiei, el va iniţia deîndată procedura de solicitare şi de punere la dispoziţie a raportului şi imediat ce această procedură va fi finalizată, noi vom pune la dispoziţie acest raport”, a spus Carmen Dan.
CITIȚI ȘI :
De ce au fost bătuți turiștii israelieni de jandarmi. Explicația din Comisia de Apărare
Plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Carmen Dan şi a şefilor Jandarmeriei, după audierile din Parlament
Discuții tensionate au loc în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor, marți, în timp ce Carmen Dan este audiată după violențele de la protestele din 10 august. În sala de ședință sunt prezenți parlamentari ai Opoziției, dar și șeful ISU, Raed Arafat, maiorul Laurențiu Cazan, dar și Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei, alături de ministrul de Interne, Carmen Dan.
„Aş prefera să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului în data de 10 august. Avem toată transparenţa, cu condiţia să respectăm procedura legală. În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicateîntr-un eveniment de o asemenea amploare.
Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat - şi colegii mei ştiu asta - a fost să fiu informată.
Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri", a declarat Carmen Dan în Comisia de Apărare din Parlament, la începutul ședinței.
„Poate că o să ajungem să vorbim și de gradul de agresivitate al celor care au forțat intrarea în Guvern și a celor care au pus presiune pe jandarmi”, a precizat Carmen Dan.
CITIȚI ȘI :
De ce au fost acoperite codurile de pe căştile jandarmilor. Explicațiile coordonatorului intervenției
Explicații în Parlament. Ce spune Raed Arafat despre moartea protestatarului din Teleorman
„Vreau să vă asigur că nu a exista niciun ordin care să indice violența”, declară maiorul Laurențiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Carmen Dan a declarat că are loc o anchetă internă în cadrul Jandarmeriei, iar un raport va fi prezentat public la finalul acestei anchete.
Un deputat din Opoziție a întrebat-o pe Carmen Dan dacă își asumă politic violențele din Piața Victoriei, din 10 august. Ministrul de Interne a evitat însă să dea un răspuns clar la această întrebare.
„Nu cumva vă antepronunțați, nu cumva nu puteți să folosiți un termen clar fără să parcurgeți acest raport, nu cumva ați ieșit din sfera obiectivismului? După ce veți citi acest document sunteți mai îndreptățit să vă pronunțați. Până atunci sunt alte instituții care trebuie să se pronunțe, de exemplu Parchetul”, a răspuns ministrul de Interne.
Această audiere a venit la solicitarea Opoziţiei, care a cerut de săptămâna trecută audierea tuturor celor responsabili de intervenţia Jandarmeriei la protestul din data de 10 august.
De asemenea, PNL a inițiat și o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, iar alături de PMP și USR, cere comisie de anchetă pentru protestele din 10 august.