Plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Carmen Dan şi a şefilor Jandarmeriei, după audierile din Parlament

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan in comisie

Asociaţia ”Evoluţie în Instituţie” a anunţat, marţi, că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Carmen Dan şi a şefilor Jandarmeriei, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Şindile, după audierile din Comisia de Apărare. Asociația îi acuză pe aceștia de lipsă de transparenţă şi clasificarea nejustificată a raportului care face referire la incidentele din 10 august. Totodată, organizaţia va contesta în instanţă clasificarea raportului.

Din cauza lipsei de transparenţă de care dau dovadă reprezentaţii coaliţiei PSD-ALDE prin membrii Comisiei de Apărare din cadrul Parlamentului, prin Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, şi prin împuterniciţii Inspector General al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Şindile, care au clasificat ca secret de serviciu «Raportul evenimentelor ce au avut loc la protestul din Piaţa Victoriei din data de 10-11 August 2018», Asociaţia ”Evoluţie în Instituţie” vă face cunoscute următoarele: în baza articolului 33 din legea 182 din 12 aprilie 2002, «Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei.» Am formulat o plângere penală ce îi vizează pe numiţii Carmen Daniela Dan, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Şindile, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, au anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Asociaţiei ”Evoluţie în Instituţie”, potrivit News.ro.

Potrivit acestora, plângerea va fi depusă prin poştă şi va fi trimisă către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că, ”atunci când în discuţie sunt fapte săvârşite de protestatari, ministrul de interne îşi permite să divulge secrete de serviciu”.

De aceea, pe numele ministrului Carmen Daniela Dan a mai fost formulată o plângere pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice prevăzut în art.304 aln. 2. Dosarul 339/P/2018, fiind declinat către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispunându-se începerea urmăririi penale in rem. Dacă vorbim de fapte săvârşite de persoane aflate în subordinea dumneaei, aceasta face exces de zel şi clasifică drept secret de serviciu inclusiv informaţii care ar trebui să fie publice”, mai spus reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia anunţă că vor contesta în instanţa de contencios administrativ clasificarea acestui raport, considerând că acesta este de interes public şi nu poate fi ţinut la secret faţă de opinia publică.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde au prezentat raportul întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Carmen Dan explicând că raportul va fi detaliat de către specialişti şi vorbind despre prezenţa ei în minister pe toată durata evenimentelor.

Ea a spus că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice". Ea a mai spus că în urma anchetei interne a Jandarmeriei Române au fost descoperite şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală.

Ministrul Afacerilor Interne a vorbit şi despre femeia jandarm lovită cu pumnii de unii protestatari violenţi, întrebându-se dacă a fost ordin sau o simplă iniţiativă ca acest lucru să se întâmple.

În replică, deputatul PMP Robert Turcescu a întrebat dacă oamenii paşnici, care aveau chiar şi mâinile ridicate în faţa jandarmilor, meritau loviţi de aceştia.

După un schimb aprins de replici între membrii comisiei, conducerea acesteia a luat decizia ca audierea ministrului să se desfăşoare fără prezenţa presei, pe motiv că s-ar vorbi şi despre informaţii clasificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri