Peste 90 de persoane au fost arestate în timpul protestelor violente din UK, după atacul comis de tânărul de 17 ani în Southport

Data publicării:
proteste violente in uk
Foto: Profimedia Images
Din articol

Protestele au continuat pentru a patra zi consecutivă în Marea Britanie, Ciocnirile între grupurile anti-imigrație și cele anti-rasism au continuat pentru a patra noapte, cu violențe în întreaga Anglie. Peste 90 de persoane au fost arestate, transmit BBC și Deutsche Welle. Manifestațiile violente vin după atacul de luni din Southport în care trei fetiţe au fost ucise cu lovituri de cuţit.

Polițiștii britanici au fost răniți în ciocnirile cu protestatarii de extremă dreapta, în timp ce protestele violente au continuat, sâmbătă, în orașe și municipii din Marea Britanie, mai informează DW.

În Liverpool, din nord-vest, protestatarii au aruncat cu scaune, torțe și cărămizi în polițiști. De asemenea, în Manchester au avut loc ciocniri între ofițeri și protestatari.

În orașul Hull, protestatarii au spart geamurile unui hotel care găzduia migranți, a transmis BBC.

În Belfast, în Irlanda de Nord, au fost aruncate artificii în urma unei ciocniri între un grup anti-Islam și protestatari anti-rasism. Grupuri opuse s-au confruntat și în orașele Nottingham și Bristol.

În Leeds, protestatarii anti-imigrație care purtau steaguri britanice și au scandat „Nu mai sunteți englezi”. Aceștia au fost întâmpinați de contra-protestatari care strigau „Gunoaiele naziste să plece de pe străzile noastre”.

Vineri, la Sunderland, violențele au izbucnit când o secție de poliție și o mașină răsturnată au fost incendiate. Arestări au fost făcute în toată țara. Sunt așteptate să aibă loc mai multe arestări.

„Violența criminală și comportamentul huliganic pe străzile noastre nu vor fi tolerate”, a declarat secretarul de interne al Marii Britanii, Yvette Cooper, care a adăugat că cei care au comportament violent vor avea parte „cele mai severe sancțiuni posibile”.

În Londra, o demonstrație pro-palestiniană a avut loc în mod obișnuit, în ciuda contra-protestelor din apropiere.

Cum a început?

Protestele au început săptămâna trecută din cauza dezinformării cu privire la un atac în masă cu un cuțit la un curs de dans pe muzica lui Taylor Swift la un studio din Southport, un oraș de coastă din nord-vestul Angliei.

Trei copii au fost uciși în acest atac, iar alte 10 persoane — dintre care opt copii — au fost rănite.

Un băiat de 17 ani, Axel Rudakubana, a fost acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv de uciderea fetelor, care a avut loc în timpul unui atelier de dans tematic Taylor Swift.

Rudakubana este acuzat de uciderea lui Bebe King, 6 ani, Elsie Dot Stancombe, 7 ani, și Alice Dasilva Aguiar, 9 ani, și de rănirea altor 10 persoane.

De la atacul din Southport, canalele de social media de extremă dreapta au fost inundate cu afirmații false că suspectul era un solicitant de azil care a ajuns cu barca în Marea.

Poliția a subliniat că Rudakubana s-a născut în Marea Britanie.

El a fost trimis într-un centru de detenție pentru tineri și va apărea din nou în instanță în luna octombrie.

Revoltele sunt văzute ca primul test major pentru premierul britanic Keir Starmer, după ce a preluat funcția cu mai puțin de o lună în urmă. El a condamnat violența și a spus că huliganii „deturnează” durerea națiunii.

„Guvernul sprijină poliția să ia toate măsurile necesare pentru a menține siguranța pe străzile noastre”, precizează o declarație emisă de biroul de presă al lui Starmer.

Poliția crede că Liga Apărării Engleze, o organizație anti-Islam, este în spatele violențelor. Grupul de campanie anti-rasism „Speranță Nu Ură” spune că a identificat alte 30 de astfel de evenimente programate să aibă loc în weekend.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Un muzician celebru, anunț teribil pe rețelele sociale: „Mi-am înșelat soția și am avut un copil în afara...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Ciobănia și barbaria ne-au făcut români. Factorii suprinzători și decisivi în formarea poporului român
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto