Imaginaţia ar putea fi atuul care va face diferenţa între candidaţii de la localele din acest an. Ei vor fi obligaţi să găsească metode ieftine, dar de impact, pentru a-şi face campanie, în condiţiile în care noua lege electorală a redus drastic bugetele legale. Cel mai clar exemplu este în cazul candidaților la Primăria Capitalei. Dacă la alegerile de acum patru ani suma maximă ce putea fi cheltuită era de 1,5 mil euro, noua lege a redus bugetul până la 35.000 euro. În aceste condiții, candidații mizează pe discuții cu alegătorii sau... fac haz de necaz.
Cătălin Predoiu, candidat PNL la Capitală: „Maxim, minim, mult, puţin, eu vă spun că din el o să cumpăr o cutie de bomboane şi o să o ofer dumneavoastră.”
Gabriela Firea, candidată PSD la Capitală: „Îmi doresc o campanie civilizată, deschisă. Le transmit celorlalţi ca voi veni la discuţii, la dezbateri privind problemele Capitalei şi soluţiile pe care le avem noi.”
Nici situația candidaților la sectoarele Bucureştiului nu este mai fericită. În cazul lor, acum patru ani plafonul ajungea la aproape 400.000 de euro, în timp ce anul acesta suma maximă permisă în cele 30 de zile de campanie nu trebuie să depășească 24.000 de euro.
Alexandru Nazare, candidat PNL sector 1: „O să merg pe stradă foarte mult, o să vorbesc cu lumea foarte mult şi cred că e foarte bine că s-a schimbat strategia de campania şi se merge mult mai mult pe stradă.”
Specialiștii spun că efectele cele mai clare ale acestor schimbărilor s-au văzut în această perioadă de precampanie, în care s-au cheltuit foarte mulţi bani pe afişe, corturi şi panotaj.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Asta arată că partidele şi candidaţii încearcă să găsească soluţii la limita legii pentru a putea face faţă condiţiilor unei campanii la alegerile locale. Internetul, reţelele sociale nu sunt cel mai adaptat mijloc pentru campanie în alegerile locale, vor încerca probabil să utilizeze foarte mult acest mijloc dar el va funcţiona doar pentru o parte a electoratului.”
Noua lege electorală prevede schimbări si pentru aleşii locali. Preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi desemnaţi în acest an nu prin vot uninominal, ca primarul, ci de către membrii consiliului.
Nicolae Bacalbașa, președinte CJ Galați: „Mie mi se pare o limitare a democrației. Cred că este o îngrodire a manifestării voinţei populare în mod direct.”
O altă modificare a legii este şi faptul că cetăţenii din ţările Uniunii Europene pot candida şi pot fi aleşi primari, pentru prima dată. Până acum aceștia puteau fi aleşi doar consilieri locali sau județeni.
Limitele maxime ale cheltuielilor în campania electorală
Primăria Capitalei
2012: 10.000 de salarii de bază minime brute - 1,5 miloane euro
2014: 150 de salarii de bază minime brute - 35.000 euro
sursa:Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale
Limitele maxime ale cheltuielilor în 2012 şi 2014
Primăria Sectoarelor Bucureştiului
2012: 2.500 de salarii de bază minime brute - 400.000 euro
2014: 100 de salarii de bază minime brute - 24.000 euro
sursa:Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale