Fostul ministru al Muncii, social-democratul Marius Budăi le-a transmis liberalilor, sâmbătă, că i se pare „impardonabil” că au pus în pericol noua lege a pensiilor şi i-a acuzat că au ales să lupte „contra părinţilor şi bunicilor noştri”.
„Ceea ce aţi făcut acum două zile, dragi colegi liberali, prin punerea în pericol a Legii pensiilor, mi se pare impardonabil. Pur şi simplu aţi ales să luptaţi contra părinţilor şi bunicilor noştri. Mă gândeam că după doi ani de guvernare alături de PSD aţi ieşit din logica lui «nu se poate» şi «nu am» şi v-aţi dat seama că dacă vrei şi mai şi depui efort se pot găsi soluţii. Oare nu sunteţi de acord cu majorarea pensiilor şi cu eliminarea acelui nedrept procent de 9,4%? Eu ştiu cel mai bine de ce vă adresez această întrebare, doar mi-aţi cerut demisia când mă băteam, susţinut de PSD, să eliminăm acest proiect, dar şi când, în 2022, vă propuneam soluţiile PSD pentru majorarea pensiilor. Atunci v-am înţeles, eraţi după o guvernare strict de dreapta, PNL-USR, când în anul 2021 nu aţi acordat nici măcar un leu majorare la pensii, dar acum chiar nu vă înţeleg”, a scris Marius Budăi, sâmbătă pe Facebook.
Fostul ministru al Muncii îi întreabă retoric pe liberali dacă nu sunt de acord cu principiul „pentru muncă egală, pensie egală” și cu „echitatea şi solidaritatea”.
„Nu sunteţi de acord cu principiul: pentru muncă egală, pensie egală? Nu sunteţi de acord cu echitatea şi cu solidaritatea? Nu sunteţi de acord cu încurajarea muncii şi cu faptul că ne dorim să acordăm punctaj suplimentar pentru fiecare an de vechime realizat peste stagiul de 25 de ani? Nu sunteţi de acord cu redefinirea gradelor de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale şi a permite cumulul pensiei de invaliditate cu veniturile din aceste activităţi? Nu sunteţi de acord ca pentru orice grad de invaliditate, în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă să poată fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale, la propunerea medicului expert? Nu ştiu ce să zic? Vom vedea în parlament la dezbaterea şi aprobarea Legii!”, a completat Budăi.
Citește și: Surse: FMI recomandă modificarea legii pensiilor. Va avea un impact de 1% din PIB în 2025
Proiectul legii pensiilor, care a provocat controverse în coaliţie, a fost aprobat joi de Executiv.
Şedinţa de Guvern a fost amânată şi apoi întreruptă joi, pe fondul neînţelegerilor din coaliţie privind noua lege a pensiilor. Ministerul Finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege, fiind aşteaptat apoi şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Discuţiile vizează impactul bugetar al legii pensiilor, după recalcularea lor, potrivit unor surse guvernamentale.
Joi dimineaţă a avut loc şi o şedinţă a coaliţiei, pe tema legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul bugetar al aplicării legii, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cel al Ministerului de Finanţe.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut joi înainte de şedinţa de Guvern, o reacţie la nemulţumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că ceea ce circulă nu are legătură cu realitatea şi că a explicat în comisia de muncă care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei.
Editor : I.C