PSD a început în forţă campania electorală şi a pus pe tapet, încă din prima zi, principala temă: candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale. Chiar dacă anunţul oficial nu a fost încă făcut, iar viitorul candidat s-a lăsat rugat să candideze, Victor Ponta s-a comportat ca un adevărat prezidenţiabil.
Al doilea mesaj de campanie al PSD a fost cel legat de Uniunea Social-Liberală. „USL trăieşte!” s-a regăsit pe afişe, în clipuri electorale şi pe buzele tuturor social-democraţilor. PNL s-a luptat prin instanţe să interzică sloganul şi a reuşit abia la final de campanie.
Traian Băsescu a devenit căpitanul PMP, partid căruia i-a făcut imagine din prima până în ultima zi de campanie, chiar şi cu preţul unei plângeri a premierului la Curtea Constituţională. Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de încălcarea Legii fundamentale. Judecătorii CCR au respins sesizarea.
Traian Băsescu şi Victor Ponta au fost, de altfel, cele mai vizibile personaje ale acestei campanii. Ei s-au folosit de orice ocazie pentru a se ataca reciproc.
Liberalii au mizat mult pe moţiunea de cenzură, pe care au depus-o la final de campanie, cu speranţa să o dezbată înainte de alegeri. Social-democraţiii le-au încurcat planurile şi au reuşit să amâne moţiunea, astfel încât să treacă alegerile.
Nu doar moţiunea de cenzură, dar şi celelalte discursuri PNL din campanie l-au avut ca ţintă pe premier.
Iar democrat-liberalii au avut prima campanie electorală în care Traian Băsescu le-a fost adversar. Principala lor preocupare a fost ca oamenii să nu-i aşeze în aceeaşi oală cu Partidul Mişcarea Populară.
După alegerile din 25 mai, partidele vor avea un răgaz foarte scurt înainte de următoarea campanie. Fiecare îşi va face bilanţul pentru a şti ce a greşit, ce lideri trebuie schimbaţi şi cu cine merge mai departe, pentru cea mai importantă bătălie a următorilor cinci ani: alegerile prezidenţiale.