Băsescu: O lege a salarizării aşezată pe criterii corecte te face să rămâi în istorie

Data publicării:
traian basescu fb

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat că o lege a salarizării bugetarilor corectă ”te face să rămâi în istorie” şi că principiile pe baza cărora este conceput proiectul anunţat de către Liviu Dragnea, preşedintele PSD, sunt echitabile, chiar dacă Dragnea, ca politician, ”este o panaramă”.

traian basescu fb

”O lege a salarizării aşezată pe criterii corecte te face să rămâi în istorie. România se zbate de vreo 20 de ani să aşeze o lege o lege corectă a salarizării. Vă rog să nu mă credeţi că sunt un susţinător al lui Dragnea şi Tăriceanu, dar sunt prea experimentat ca să nu recunosc nişte lucruri”, a declarat fostul preşedinte la un post de televiziune, citat de News.ro.

Traian Băsescu a afirmat că proiectul prezentat are la bază principii echitabile: salariul şefului să fie mai mare decât cel al subalternului, salariul pentru cei cu studii superioare să fie mai mare decât al celor cu studii medii, iar salariul pentru demnităţi publice să fie mai mare decât cel pentru funcţii de conducere.

La observaţia moderatorului că a ajuns să-l laude pe preşedintele PSD, Traian Băsescu a răspuns: ”Dragnea, ca om politic, este o panaramă dar la experienţa mea, la vârsta mea, nu mai fac din orice un joc politic.”

În afară de stabilirea unor raporturi echitabile între salariile diferitelor categorii de bugetari, un alt avantaj pe care îl vede Traian Băsescu este că va duce la diminuarea fondului de pensii.

”România, vrea - nu vrea, intră într-un proces de ajungere din urmă a salariilor medii din Uniunea Europeană (...) Avantajul acestui proces în derulare şi care nu poate fi împiedicat este că va diminua deficitul la fondul de pensii. Sursa de venit pentru pensii este CAS-ul care se pune pe salarii. Avem un dezavantaj că acest lucru se produce la angajaţii statului, deci cheltuieli mai mari cu personalul, dar şi avantajul că mărirea contribuie la diminuarea deficitului fondului de pensii”, a spus liderul PMP.

Pe de altă parte, Băsescu a avertizat că mărirea salariilor bugetarilor va duce la inflaţie. ”Nu neapărat inflaţia generată de prea mulţi bani de piaţă, ci inflaţia controlată, eventual de Banca Naţională. Asta înseamnă că Guverul îţi dă cu o mână şi îţi ia cu cealaltă prin deprecierea monedei naţionale sau prin creşterea preţurilor”, a explicat Băsescu.

Întrebat dacă estimează că guvernatorul Băncii Naţionale va ajuta guvernarea PSD să implementeze proiectul Legii salarizării unitare cu preţul unei inflaţii crescânde, Băsescu a răspuns: ”Din câte îl ştiu eu pe Mugur Isărescu nu o să spună niciodată că o face, dar o va face. Nu o să o spună public, dar o să ne tot mirăm că se depreciază leul.”

Un medic rezident ar urma să aibă un salariu de peste 5.000 de lei în 2018, în timp ce salariul unui medic primar gradul V la ATI ar urma să ajungă la 16.672 de lei, conform proiectului legii salarizării unitare prezentat de liderul PSD Liviu Dragnea. Salariul unui profesor universitar ar urma să fie peste cinci ani de 13.000 de lei, iar al unui învăţător va fi 5.465 de lei. Un bibliotecar cu vechime maximă şi cu studii superioare ar urma să încaseze lunar în 2022 6.643 de lei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, la Antena 3, că proiectul Legii salarizării unice va fi semnat, în calitate de iniaţiatori, de către parlamentarii social-democraţi în cursul zilei de joi, la Sinaia, la ceremonie fiind invitat şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a precizat că promovarea proiectului ca iniţiativă parlamentară se face pentru accelerarea procedurii de adoptare. ”Joi vom semna legea ca iniţiativă parlamentară. Primul-ministru şi ministrul Muncii ne-a spus mie şi domnului Tăriceanu că, în opinia lor, cea mai bună variantă să o transformăm în iniţiativă parlamentară pentru a câştiga timp. Un proiect de lege al Guvernului înseamnă 30 de zile de dezbateri, consultări, după care vine la Parlament şi se întâmplă acelaşi lucru. Atunci de ce să nu facem lucrurile împreună? Cel mai bine este ca acele discuţii şi dezbateri să aibă loc în comisiile de specialitate”, a spus Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lucruri pe care românii nu le știu despre Călin Georgescu. Câți copii ar avea și din ce familie provine
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu: „Am greșit. Trebuia să fiu mult mai atent”
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
UTV
Dorian Popa a fost condamnat dupa ce a condus sub influenta drogurilor. Ce pedeapsa a primit celebrul vlogger