Băsescu, atac la adresa lui Kovesi și a unor foști șefi din SRI
Fostul președinte Traian Băsescu a lansat un nou atac la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a unor fost șefi din SRI. Fostul șef de stat este de părere că „Kovesi, Coldea, Şelaru, Roşu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin şi mulţi, mulţi alţii” trebuie să răspundă ăn fața legii „pentru compromiterea luptei împotriva corupţiei prin abuzuri, prin represiune nedreaptă şi implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice”.
Într-o lungă postare pe Facebook, Traian Băsescu spune că în România combaterea corupției a fost „compromisă din punct de vedere al imaginii” în ultimii trei ani. Cine sunt cei vinovați de acest lucru? În opinia fostului președinte pentru acest lucru trebuie trași la răspundere „procurori, judecători și ofiţeri SRI” care afectat credibilitatea Justiției prin modul abuziv în care s-au folosit de puterea lor.
„Pentru acest eşec, generat de abuzurile ultimilor trei ani, procurori, judecători, ofiţeri SRI precum Coldea, Koveşi, Şelaru, Roşu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin şi mulţi, mulţi alţii, care au confundat instituţiile statului cu nişte instrumente aflate la dispoziţia lor pentru a acapara o putere personală nemărginită, nelegitimă, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie să dispară din magistratură şi din SRI. Dar nu trebuie să dispară oricum. Ei trebuie să răspundă în faţa legii pentru compromiterea luptei împotriva corupţiei prin abuzuri, prin represiune nedreaptă şi implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice”, a scris fostul șef de stat pe rețeaua de socializare.
De asemenea, senatorul a mai spus că lupta anticorupție trebuie „recredibilizată şi relansată acum” prin „înlocuirea celor care au compromis-o”
„Combaterea corupţiei trebuie recredibilizată şi relansată, acum, şi nu „mai târziu”, prin înlocuirea celor care au compromis-o, cu magistraţi care înţeleg că justiţia televizată este cea mai proastă, imorală şi ilegală soluţie şi că la baza oricărui dosar penal trebuie să stea respectarea drepturilor fundamentale şi probele reale.
Dacă eliminarea din magistratură şi tragerea la răspundere penală a celor responsabili de abuzuri nu se face rapid, inclusiv a acelora care au generat verdicte nefavorabile României la CEDO, „mai târziu, va fi prea târziu” şi nimic din ce s-a făcut bine nu va mai putea fi recuperat. Azi, bilanţul anti-corupţiei încă este pozitiv şi în realitate, dar şi pe imagine. Cum va fi peste câteva săptămâni? Greu de spus”, a precizat Traian Băsescu.
Fostul președinte a lansat acuzații grave la adresa procurorilor, respectiv că s-au folosit de „probe contrafăcute, denunţuri mincinoase obţinute sub ameninţarea cătuşelor, denunţuri împotriva unor ţinte politice atent selectate” în instrumentarea anchetelor împotriva unor persoane „incomode pentru Sistem”.
„PS - probe contrafăcute, denunţuri mincinoase obţinute sub ameninţarea cătuşelor, protejarea de către procurori a intereselor corupţilor doar pentru că le-au servit ce au cerut, adică denunţuri împotriva unor ţinte politice atent selectate, procurorii şi judecătorii care au refuzat să ţină cont de Legea 334 din 2006 privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, complete de judecată controlate de SRI, judecători care s-au compromis dând mii de mandate de supraveghere tehnică fără niciun fel de verificare, precum nişte sergenţi care execută ordine, procurori care au regizat spectacolele televizate umilitoare şi ilegale ale oamenilor încătuşaţi înainte de a fi judecaţi, judecători care au dispus încarcerarea nejustificată înainte ca oamenii să fie judecaţi, procurori care distrug firmele a căror administratori sunt suspecţi, eşecurile tot mai frecvente ale dosarelor DNA, încropite la repezeală împotriva unor persoane publice incomode pentru Sistem”, a precizat senatorul.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Traian Băsescu a spus el a avertizat împotriva acestui pericol încă din 2015, dar a primit eticheta de „apărător al corupților”.
„Asupra acestor deviaţii inadmisibile şi a consecinţelor, am avertizat public în mod repetat, încă din 2015, dar corul „intransigenţilor” m-a declarat apărător al corupţilor, ceea ce este o mare minciună. A...dacă vreţi apărător al drepturilor fundamentale, de acord, dar asta nu înseamnă apărător al corupţilor. Din cauza decredibilizării combaterii corupţiei, un individ instruit, dar putred de corupt şi laş, de teapa lui Adrian Năstase, a ajuns să pară azi un nedreptăţit, uitând că era „Bombo de care fugeai în Congo” sau „Năstase, şapte case”. Norocul lui că Mătuşa Tamara nu poate depune mărturie, iar Petrache şi Bittner au „uitat” să-i mai înapoieze averea „împrumutată”.
Aşa s-a ajuns ca giganticul aparat de propagandă format din ziarişti şi analişti cu moralitate îndoielnică, bine plătiţi din bani furaţi de păpuşarii Vântu şi Voiculescu să invadeze, astăzi, toate televiziunile, să jubileze şi să spele cu sârg feţele corupţilor şi ale stăpânilor lor, pe care i-au declarat „eroi martiri”. Jurnalişti şi analişti, avocaţi şi profesori puternic ataşaţi minciunii şi valorilor PSD, au reuşit să reinstaleze atmosfera irespirabilă, din cauza propagandei mincinoase, a anului electoral 2009 şi a nopţii de 6 spre 7 decembrie”, a subliniat fostul președinte.
Băsescu a propus graţierea pedepselor sub 10 ani şi reducerea celor pentru femei
Postarea de pe Facebook a fostului președinte Traian Băsescu este doar ultima dintr-o serie de declarații cu privire la faptul că lupta anticorupție din România este folosită pentru a scoate de pe scena politică persoane publice „incomode”. De asemenea, în calitate de senator Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea grațierii în care propunea grațierea pedepselor sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate „indezirabile” vor fi pedepsite mai aspru, şi se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie. După ce proiectul de lege a fost aprobat de Comisia Juridică din Senat cu mai multe amendamente controversate, urmând să fie supusă votului final, plenul Senatul a decis întoarcerea ei la senatorii juriști ca să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie.
Citiți și: Băsescu: Vor fi grațiați hoţii, dar rămân încarceraţi medicii şi profesorii
Traian Băsescu la Digi24: Cu aceste amendamente nu obțin nimic pentru mine
Băsescu, furios pentru decizia lui Tudorel Toader
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News