Bărbat rănit de urs în Harghita. Ministrul Mediului: „Soluțiile magice trâmbițate de unii agenți iresponsabli nu apără de fiecare dată”

Data actualizării: Data publicării:
urs brun in padure
Iohannis a promulgat legea cu masuri de gestionare a ursilor. Foto: Guliver/GettyImages

Un bărbat de 53 de ani a fost operat duminică la spitalul din Miercurea Ciuc după ce a fost atacat de un urs într-o localitate din Harghita. Este al doilea atac din județ în ultimele 48 de ore. Vineri, un alt bărbat a ajuns la spital în stare gravă și a fost operat. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că e nevoie de intervenții prompte pentru salvarea vieților omenești și spune că „soluțiile magice trâmbițate de unii agenți iresponsabili” - aluzie la unii activiști de mediu - nu apără omul de fiecare dată când un urs atacă.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Tanczos Barna a reamintit că a început în urmă cu două săptămâni, în minister, pregătirea modificării legislației.

„Vedem zi de zi cum crește aproape exponențial numărul de apeluri la Ro-Alert, este un fenomen care se generalizează și este nevoie de intervenție promptă, imediată, pentru a salva viețile omenești. Din păcate, au venit aceste două cazuri care arată complexitatea fenomenului și riscurile la care se expun fermierii, în primul și-n primul rând, în zonele unde sunt stâne, în zonele unde schimbă, de exemplu, gardul electric, așa cum s-a întâmplat în ultimul caz, când proprietarul gardului electric s-a dus să amenajeze sau să repare ceva. Era exact gardul electric pus ca să apere omenii de urs și lângă gardul electric a fost atacat. Deci, aceste soluții „magice” trâmbițate de unii agenți iresponsabili nu sunt magice și nu te apără de fiecare dată în cazul în care un urs atacă. Este un fenomen extrem de periculos, sunt zeci, sute de cetățeni care se tem pentru viața lor, pentru viața copiilor și trebuie să existe o responsabilitate la nivel instituțional și statul trebuie să-și apere cetățenii în primul rând și după aceea, desigur, și animalele trebuie strict protejate”, a declarat Tanczos Barna, duminică seara, la Digi24.

Tanczos Barna: Nu pot lăsa toți urșii în pensiuni, în case și-n ferme

La observația că sunt voci care acuză că, de fapt, Ministerul pregătește prin modificarea legislației o mai mare libertate pentru vânătorii de trofee, Tanczos Barna a replicat că nu o percepe ca fiind o libertate. „Am spus de fiecare dată că intervenția se face de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Nu cred că în cazul în care ursul atacă, nu cred că în cazul în care omul este în pericol, nu cred că în cazul în care un femier, un copil, o familie este în pericol, vreo asociație (de activiști) poate să apere viața umană. Viața umană trebuie apărată de statul român, de instituțiile responsabile, care trebuie să intervină prompt, pentru că eu nu pot să explic niciunui cetățean că am ascultat o asociație și am lăsat toți urșii în pensiuni, în case, în ferme, atacând și omorând oameni. Este nevoie, în cazurile de forță majoră, de intervenție, inclusiv de extrageri prin împușcare; de tranchilizare, dacă ursul nu este periculos și nu atacă sau de alungare, în cazul în care ursul de plimbă prin lanul de porumb și nu atacă și nu vine spre gospodării. Acestea sunt propunerile pe care le voi face și le voi înainta guvernului. Vor fi aplicate în cel mai scurt timp posibil”, a menționat ministrul mediului.

Tanczos Barna  a declarat joi la Digi24 că ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie. Principala modificare a legislației vizează introducerea unei proceduri imediate, aplicate în maximum 24 de ore de la sesizarea unei probleme cu urșii. În câteva ore, la locul respectiv se va deplasa o echipă formată din jandarmi și vânători, care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare, a explicat Tanczos Barna. 

Două atacuri ale urșilor în două zile, ambele în Harghita

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a relatat la Digi24 că un bărbat de 53 din comuna Căpâlniţa a fost atacat duminică de un urs când a mers să verifice animalele pe care le are. Bărbatul era însoţit de câinele său, astfel că a reuşit să scape, dar s-a ales cu leziuni toracice. Operația a durat o oră, bărbatul era la terapie intensivă, dar viața nu-i mai este în pericol.

Vineri, în schimb, un bărbat de 54 de ani a ajuns în stare gravă la spitalul din Miercurea Ciuc, după ce a fost atacat de un urs la ferma sa de lângă Cristuru Secuiesc. E a suferit multiple leziuni toracice, dar şi la nivelul capului şi feţei. Operația în cazul lui a durat șase ore.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri