Comunicarea defectuoasă e invocată de politicieni ori de câte ori iau o decizie controversată şi pe care trebuie apoi să o explice ori chiar să o retragă. A fost invocată în cazul Ordonanţei 13, contestată în stradă de sute de mii de oameni, dar şi de membrii noului cabinet, care au reuşit să facă mai multe afirmaţii contestabile în doar câteva zile de mandat.
Unele declaraţii ale miniştrilor au devenit virale în mediul online. Una dintre ele vine de la noul ministru al Educaţiei, care explica la emisiunea "În faţa ta" teoria gratuităţii învăţământului.
Liviu Pop, ministrul Educaţiei: Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate. Pentru copil e gratuit, copilul nu plătește nimic.
În aceeaşi categorie s-a înscris şi intenţia ministrului Turismului de a schimba brandul de ţară - oaia ar fi trebuit să înlocuiască frunza de acum! Când i s-au cerut explicaţii, ministrul a dat înapoi. Scuza a fost că nu e economist de meserie.
Mircea Dobre, ministrul Turismului: Domnule e un simbol, ne e ruşine cu mioriţa? Mie nu îmi e ruşine. Am venit cu o idee, aceea mi-a trecut prin cap la o discuţie principială, nici măcar nu era oficială.
La nevoie, miniştrii între ei au fost solidari. Şeful de la Agricultură şi-a susţinut făţiş colegul de la Turism.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Nu intru în categoria celor care critică oaia seara şi dimineaţa mănâncă brânză. Intru în categoria acelora care abordează cu seriozitate acest domeniu
Chiar înainte de a depune jurământul la Cotroceni, ministrul de Finanţe a făcut o declaraţie pe care a deziminţit-o apoi printr-un comunicat de presă. Asta după ce a fost luat la întrebări de liderii coaliţiei şi de premier.
Ionuţ Mişa, ministrul de finanţe: Pilonul doi de pensii, da, se va desfiinţa.
Mihai Tudose, premierul României: Nu se desființează, Dumnezeule! De unde aţi scos-o?
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: A fost prima lui zi ca ministru, emoţionat, toată presa cu foarte multe întrebări şi se întâmplă.
Tudorel Toader este unul din miniştrii care şi-au continuat mandatul şi după schimbarea guvernului. Declaraţiile contradictorii au rămas însă! Aşa că, de unde ministrul Justiţiei excludea pragul la abuzul în serviciu, acum îl susţine!
Tudorel Toader: Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag.
Tudorel Toader, cu altă ocazie: Cu siguranţă oricare ar fi nu va fi cel aşteptat de toată lumea. Nici 0, nici 1, nici 1.000, nici un salariu minim.
În cazul ministrului Justiției, schimbarea de opțiunea a venit după decizia CCR. Curtea a lămurit că impunerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu cade în sarcina Parlamentului.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea