Exclusiv Avertismentul ministrului de Interne, după ce un bărbat a dat foc în Parlament: Trebuie refăcut planul de pază al instituției

Data publicării:
Cătălin Predoiu
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Digi24, după incidentul în care un bărbat a provocat un incendiu în Palatul Parlamentului, într-un magazin aflat în zona de intrare a vizitatorilor de la Camera Deputaților, că trebuie refăcut planul de pază al unei instituții precum Parlamentul. Acesta a spus „acel dispozitiv de securitate trebuie regândit și trebuia regândit demult”. Ministrul Predoiu a mai adăugat și faptul că „trăim într-o lume mult mai tensionată”, iar că acest tip de provocări s-au înmulțit în ultimii ani.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: La incidentul de la Parlament: incendiu într-un magazin în holul de intrare pentru vizitatorii Palatului Parlamentului. La ieșirea din clădire, jandarmi. La ieșirea din Curtea Parlamentului, la gard, la poartă, jandarmi din nou. Cum vi se pare că oamenii ăștia nu au comunicat, nimeni dinăuntru nu le-a spus jandarmilor, pentru că probabil, dacă le-ar fi spus celor de la ușă, le-ar fi spus și celor de la gard. Pe lângă asta, există acest individ care reprezintă un pericol. Cum vi se pare că  această informație nu a existat? 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Pentru că acolo în acea zonă, în jurul Parlamentului și în Parlament, sunt instalate dispozitive pe baza unor proceduri de lucru, care stabilesc cu Parlamentul, cu instituția Parlamentului.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Angajații Paralamentului ar fi trebuit să tragă alarma, asta spuneți.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Eu spun că acel dispozitiv de securitate trebuie regândit și trebuia regândit demult. Și mai spun fără să-i zic că poliția română, Ministerul Afacerilor Interne, nu în mandatul meu, anterior, să știți, și-a făcut datoria, și alte instituții la fel, și au semnalat că e nevoie poate de o revizuire a acestor proceduri. Nu poți să te duci să intri cu forța polițienească în spații din Parlament, fără să respecți anumite reguli stabilite chiar de către Parlament. Înțelegeți ce vreau să spun

Au mai fost incidente anterioare. Un turist care s-a distrat prea mult în Centrul Vechi și din eroare a ajuns să doarmă în Parlament, s-a trezit a doua-a zi. Acum câțiva ani de zile și nu mai știa nici unde e. Au mai fost astfel de discuții, dar enevoie de o conlucrare acolo între partea administrativă, evident, a Parlamentului, ca instituție, ca persoană juridică. Nu vorbim aici de chestiuni politice, zona strict administrativ. Și Poliție, Jandarmerie, SPP (Serviciul de Protecție și Pază), instituții ale statului care au și puterea și obligația stabilită de lege, dar în anumite condiții, să păzească un astfel de spațiu și sunt la curent cu faptul că o astfel de revizuire este în curs. 

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Să fie o legătură între ele, asta ne spuneți.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Poate că nu s-a considerat necesar să se actualizeze aceste reguli de securitate din jurul Parlamentului și în Parlament, în raport de noile provocări care au apărut în ultimii ani de zile. Noi suntem obișnuiți cu un climat de siguranță publică și de provocări la adresa acestui climat pe realități de acum 10-15 ani. În ultimii ani, patru-cinci ani de zile, provocările acestea s-au înmulțit.

Trăim într-o lume mult mai tensionată. Nu vorbesc de chestiuni mari internaționale, chiar și în societate. Au fost crize economice care s-au succedat, sunt crize sociale. S-a multiplicat mult  potențialitatea aceasta de a produce un risc la adresa siguranței publice și a siguranței celorlalți. Avem probleme în zona de educație la nivel larg.

Există obiecte care pot provoca, pot fi folosite ca arme albe la tot pasul. Există un univers întreg în aceste telefoane mobile pe care tinerii le accesează. Vorbim de dark internet și așa mai departe. Adică toate aceste riscuri au crescut. Întrebarea este: societatea în ansamblul ei, prin instituțiile democratice, a luat act de acest lucru? Și dacă a luat act, fiecare pe etajul lui, acordă siguranței publice și siguranței instituționale a fiecărei instituții, până la siguranța personală, atenția cuvenită? Dacă acordăm această atenție, investim destul în zona asta? 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cher dezvăluie că Tina Turner i-a cerut ajutorul pentru a-l părăsi pe Ike Turner, soțul ei abuziv: "Avea o...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”